Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Echipajul misiunii Alpha a ajuns cu bine pe Pământ

golful_mexicului_9_noiembrie_2021_-_dupa_amerizarea_reusitaastronautul_thomas_pesquet_este_ajutat_sa_iasa_din_capsula_dragon.jpg

Golful Mexicului, 9 noiembrie 2021: dupa amerizarea reusita,astronautul Thomas Pesquet este ajutat sa iasa din capsula Dragon.
Golful Mexicului, 9 noiembrie 2021: dupa amerizarea reusita,astronautul Thomas Pesquet este ajutat sa iasa din capsula Dragon.
Sursa imaginii: 
AP - Aubrey Gemignani

Cei patru astronauți din cadrul misiunii Alpha – americanii Shane Kimbrough și Megan McArthur, japonezul Akihiko Hoshide și francezul Thomas Pesquet – au amerizat în cursul nopții în golful Mexic, în largul Floridei. Din aprilie, ei s-au aflat pe Stația Spațială Internațională, pentru o misiune NASA.

Ei au revenit pe Pământ cu ajutorul capsulei Dragon,aparținând Space X, în care s-au aflat timp de 8 ore. Tot în această capsulă s-a aflat și materialul rezultat din cele mai bine de 200 de experimente științifice realizate pe ISS.

8 ore au fost necesare pentru a parcurge cei 400 de km care separă Stația Spațială Internațională de Pământ.

Este a doua misiune efectuată de NASA cu ajutorul acestei capsule, de când Statele Unite au reînceput să trimită astronauți în spațiu, din SUA, anul trecut.

Pentru francezul Thomas Pesquet a fost cea de a doua misiune pe Stația Spațială Internațională. Prima s-a derulat între noiembrie 2016 și iunie 2017. 

În timpul șederii pe Stația Spațială Internațională, astronautul Thomas Pesquet a realizat 4 ieșiri în afara ISS, pentru a instala noi panouri solare. Ocazie cu care a stabilit un nou record european ca timp petrecut în afara Stației- aproximativ 40 de ore.

Thomas Pesquet a petrecut în această a doua misiune, 200 de zile la o altitudine de 400 de km iar la prima misiune a petrecut în spațiu 196 de zile.

Alți patru astronauți se pregătesc să plece spre Stația Spațială Internațională. Decolarea, la bordul unei rachete Falcon 9 aparținând SpaceX a fost de mai multe ori amânată, din cauza condițiilor meteo neprielnice.

Decolarea este prevăzută totuși pentru noaptea de miercuri spre joi, la ora 02h03 GMT, de la Kennedy Space Center din Florida.

În acest interval, Stația Spațială Internațională este locuită de doi ruși și un american ce au rămas la bord.