Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul cinci de Covid-19, doza a treia de vaccin, noi reactoare nucleare, reforma pensiilor – principalele anunţuri făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 9 noiembrie 2021.
Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 9 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a rostit marţi seară un nou discurs radio-televizat – al 12-lea de când a început criza sanitară. Dacă situaţia epidemiologică a fost prima temă abordată, nu au lipsit din alocuţiunea liderului de la Paris bilanţul mandatului său şi nici planurile de viitor. Pe scurt, un discurs foarte electoralist rostit cu doar 6 luni înaintea prezidenţialelor, scrutin la care însă şeful statului nu a spus încă dacă se prezintă sau nu.

Zece minute despre Covid, 20 de minute despre bilanţ şi perspective. Aşa se poate rezuma foarte pe scurt noua alocuţiune a lui Emmanuel Macron. «Nu lipsea decât o frază: «Sunt candidat pentru un al doilea mandat»» notează un politolog al ziarului Le Figaro.

In detaliu, liderul de la Elysée a lansat mai întâi un apel celor 6 milioane de francezi încă nevaccinaţi. «Fiţi responsabili şi solidari» a spus Emmanuel Macron în contextul în care Franţa începe să fie confruntată încet-încet cu valul 5 al epidemiei de coronavirus. Tot la capitolul vaccinare, preşedintele francez a anunţat că începând din 15 decembrie, paşaportul sanitar - sau certificatul verde – nu le va fi reînnoit celor de peste 65 de ani decât dacă şi-au făcut rapelul, adică a 3-a doză de vaccin. Treptat, publicul căruia i se va propune apoi acest rapel se va extinde la alte tranşe de vârstă. Contrar însă a ceea ce se face pe alte meridiane şi în particular în SUA, în Franţa nu vor fi vaccinaţi copii din categoria 5-11 ani.

Purtatul măştii la şcoală va fi menţinut până la noi ordine iar controalele vor fi înăsprite pentru a-i prinde pe cei cu certificate sanitare false dar şi pentru a evita ca anumite locuri să nu fie din nou închise din cauza epidemiei precum restaurantele, sălile de sport sau barurile. In fine, Macron anunţă pentru sfârşitul anului «o nouă armă anti-Covid şi anume un tratament».

După acest capitol sanitar, Emmanuel Macron a evocat pe larg situaţia economică a Franţei, rezultatele sale excepţionale înregistrate în ciuda pandemiei. Investiţii istorice în sectorul sanitar, şomaj la un nivel nemaîntâlnit de 15 ani – 7% din populaţia activă – şamd. După cum notează analiştii, a urmat un mesaj transmis indirect unor potenţiali alegători din primul tur. Mai întâi de dreapta când Macron a insistat pe «valoarea muncii» dar şi când a promis că «vor fi reduse alocaţiile şomerilor care nu caută activ de lucru». In fine, tot pentru eventualii alegători de dreapta, şeful statului anunţă pentru la primăvară o nouă lege a securităţii. In schimb, «condiţiile nu sunt reunite pentru a relansa negocierile în jurul reformei pensiilor», lung foileton care a marcat mandatul lui Macron. Un semn pozitiv în direcţia electoratului de stânga care va aprecia de asemenea anunţul referitor la revalorizarea pensiilor mici.

In fine, în mod surprinzător, preşedintele Franţei a evocat marţi seara şi chestiuni energetice şi în particular filiera nucleară. După ce a promis luna trecută investiţii de un miliard de euro în construcţia de reactoare mici, acum Emmanuel Macron a anunţat construcţia de noi reactoare EPR, «o premieră de decenii încoace» a insistat şeful statului.

Intr-o concluzie foarte politică dar «pe un ton aproape religios, de confidenţă, în care a împrumutat vorbe papale –  aveţi încredere, credeţi în voi» notează Le Figaro, Emmanuel Macron şi-a pus în gardă compatrioţii contra unei «reveniri a naţionalismului», mişcare încarnată de Marine Le Pen şi Eric Zemmour, două nume de extremă dreaptă pe care însă Macron s-a ferit să le numească. La fel cum nu a spus un cuvânt marţi seara despre temele favorite ale celor doi, imigraţia şi identitatea naţională.

 
Valul cinci de Covid-19, doza a treia de vaccin, noi reactoare nucleare, reforma pensiilor – principalele anunţuri făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron