Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedocriminalitate în Biserica catolică franceză: episcopii decid să despăgubească victimele cu banii obţinuţi de pe urma vânzăriii unor bunuri

biserica.jpg

Interiorul bisericii Sainte-Réparate din Nisa, 10 octombrie 2021.
Interiorul bisericii Sainte-Réparate din Nisa, 10 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ERIC GAILLARD

Biserica catolică franceză a decis să ia taurul de coarne. O lună după publicarea unui raport-şoc privind agresiunile sexuale comise de-a lungul deceniilor de preoţi sau de angajaţi ai instituţiei, episcopii francezi au anunţat o serie de măsuri pentru a-şi răscumpăra păcatele.

Raportul Comisiei independente privind agresiunile sexuale din sânul Bisericii, botezat pe scurt şi «raportul Sauvé» după numele autorului, ajunsese la concluzia că din 1950 şi până la începutul anilor 2000, circa 216.000 de tineri francezi – în majoritate băieţi de 10-12 ani – au fost agresaţi sexual de preoţi. Cifra victimelor creşte la 330.000 dacă adăugăm şi agresiunile comise de laici care lucrau pentru diversele instituţii ale Biserici. Mai toate crimele comise sunt astăzi prescrise de justiţie.

Reuniţi cu uşile închise la Lourdes, important loc de pelerinaj pentru catolici aflat în sud-vestul Franţei, episcopii francezi au anunţat în urma lucrărilor lor un plan de acţiune compus în esenţă din 4 puncte.

In primul rând, se va instaura o Instanţă naţională independentă însărcinată să recenzeze şi să despăgubească victimele (INIRR). Instanţa va fi prezidată de o juristă, actualmente salariată în Ministerul Justiţiei.

In al doilea rând, se va crea grupuri de lucru care vor analiza în ce fel se pot aplica - parţial sau în totalitate – cele 45 de recomandări făcute de raportul Sauvé. Aceste grupuri vor fi pilotate de laici şi, eventual, de victime dacă acceptă acest lucru. In acest sens, preşedintele Conferinţei episcopilor francezi recunoaşte că este important ca şi cineva din exteriorul Bisericii să arunce o privire asupra unor afaceri şi probleme interne, prea multă vreme ascunse de ochii publicului. Pentru a răspunde aşteptărilor, fiecare episcop va colabora dealtfel, în teritoriul pe care-l administerază, cu un procuror local pentru a consemna eventualele semnalmente privind abuzurile sexuale.

In mod surprinzător, episcopii francezi au decis de asemenea să ceară «ajutor» Vaticanului. In acest sens, Conferinţa episcopilor cere Papei să trimită în Franţa o echipă de «vizitatori» care să evalueze situaţia.

In fine, cel mai important anunţ făcut de episcopii francezi şi aşteptat de toate asociaţiile se referă la despăgubirea victimelor abuzurilor sexuale. S-a creat astfel, déjà din luna septembrie, un fond de indemnizaţii destinat victimelor pedocriminalilor. Până acum el a colectat circa 500.000 de euro, bani proveniţi în mare parte din cutia milei. De acum încolo, episcopii au hotărât să nu mai ceară bani enoriaşilor pentru a răscumpăra crimele comise de preoţi. De aceea, Biserica catolică franceză anunţă că îşi va vinde o parte din bunuri – mobiliare dar mai ales imobiliare – pentru a alimennta respectivul fond. La nevoie, Biserica va cere şi un împrumut de la bănci.

Reacţiile la anunţurile făcute de responsabilii Bisericii au fost contrastate. Figuri de seamă din rândul victimelor au estimat că acest plan nu este suficient de ambiţios pentru a provoca o adevărată reformă a Bisericii pentru a evita pe viitor alte crime de acest gen. Teoloaga Anne Soupa spune de partea ei că planul este important dar comportă mai departe anumite lacune precum soarta majorilor vulnerabili, care au fost şi ei abuzaţi, şi statutul femeii.

Intr-un editorial publicat marţi şi intitulat «Abuzuri sexuale: Biserica franceză face un mare pas», Le Monde salută faptul că episcopii francezi au recunoscut că «Biserica catolică a avut o responsabilitate instituţională în comiterea acestor violenţe sexuale care căpătaseră o dimensiune sistemică». In continuarea editorialului său, influentul ziar francez scrie: «Rămâne acum de văzut ce învăţăminte va trage sau nu Papa Francisc de pe urma experienţei franceze. Intr-o ţară în care a pozat în rivală a statului şi a fost multă vreme adversara Republicii, Biserica franceză a făcut, constrânsă şi forţată, un pas semnificativ. Nu doar că acceptă să fie judecată de lumea din afară dar acceptă şi ajutor extern, concesii esenţiale în societatea de azi».

 
Pedocriminalitate în Biserica catolică franceză: episcopii decid să despăgubească victimele cu banii obţinuţi de pe urma vânzăriii unor bunuri