
Special Paris
Vaccin anti-Covid: Ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022, atenţionează OMS
chiar_daca_industria_de_profil_creste_capacitatea_de_productie_ar_dura_totusi_ceva_timp_pana_cand_produsele_vor_fi_disponibile.jpg

Pentru a înţelege mai bine impactul pandemiei asupra pieţei de materiale medicale, este suficient să amintim că aproape 7 miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost deja administrate în lume.
Este mai bine de două ori numărul de doze injectate, în mod normal, anual.
Riscul este să existe vaccinuri împotriva afecţiunilor periculoase, dar să nu existe seringi pentru a le administra, atenţionează Lisa Hedman de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii : "O consecinţă majoră a unei eventuale penurii de seringi ar putea fi întârzierea programelor de vaccinare, indiferent că este vorba despre programme de imunizare de rutină ori nu. Dar, impactul va fi resimţit timp de ani de zile, în cazul în care ne vom regăsi cu o generaţie întreagă de copii ce nu au putut fi vaccinaţi împotriva afecţiunilor infantile. O altă problemă, una foarte periculoasă, ar fi reutilizarea seringilor. Stim că se recurge la această practică în momentul în care nu există suficiente seringi”.
Responsabila OMS susţine că deficitul ar putea să se situeze între unu şi două miliarde de seringi.
Acum, chiar dacă industria din sector va creşte capacitatea de producţie, ar lua ceva timp până când aceste produse vor fi disponibile.
Soluţia pe termen scurt, susţine OMS, este ca guvernele să comande doar stocurile de care au nevoie. Exact invers faţă de ce s-a întâmplat cu vaccinurile împotriva-Covid.
Liderul sectorului este o societate din Statele Unite. Se numeşte BD - (Becton Dickinson), are 65.000 de salariaţi. Grupul are deja comenzi din partea mai multor state ale planetei, printre care şi Franţa, ce ar urma să fie onorate până la finele lui 2022. În Europa, societatea produce în două uzine situate în Spania.
Grupul a decis să investească peste 1 miliard de dolari, eşalonaţi pe 4 ani, pentru a creşte capacitatea de producţie a celor 6 platforme de producţie. Într-un comunicat, compania americană cere guvernelor să nu plaseze comenzi în exces ci doar strictul necesar pentru uzul naţional dar nici să nu facă stocuri inutile.
La rândul său, India furnizează mai bine de jumătate din stocul de seringi mondiale. O companie locală - Hindustan Syringes- produce 700 de milioane de seringi pe an.
În Europa, líder de piaţă este compania Almo situată în centrul Germaniei. De la finele anului trecut, uzina funcţionează non-stop, 24h din 24h, 7 zile din 7. Grupul german este prezent şi în Franţa dar aici nu produce seringi.
Potrivit estimărilor, undeva între 8 şi 10 miliarde de seringi sunt necesare doar pentru campania de vaccinare anti-Covid.
Dar, în acelaşi timp, şi alte campanii de vaccinare se derulează în diverse puncte de pe glob.
Potrivit datelor societăţii independente - Airfinity, pentru acest an ar fi fost nevoie de 17 miliarde de seringi iar producţia totală era estimată la 12 miliarde de seringi.