Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: Două tratamente cu anticorpi au fost autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente

sediul_laboratorului_celltrion_in_coreea_de_sud.jpg

Sediul laboratorului Celltrion în Coreea de Sud.
Sediul laboratorului Celltrion în Coreea de Sud.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Sunt primele două tratamente bazate pe anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, ce sunt autorizate pentru Uniunea Europeană.Este vorba de Ronapreve, realizat de laboratorul elvețian Roche în parteneriat cu societatea americană Regeneron. Totodată a fost autorizat Regkirona, produs de compania sud-coreeană Celltrion. Uniunea Europeană miza până acum pe 4 vaccinuri anti-Covid.

Cocktailul de anticorpi Ronapreve este recomandat pentru tratarea adulţilor şi a adolescenţilor, începând cu vârsta de 12 ani, care cântăresc cel puțin 40 de kg, care nu necesită suport de oxigen şi care sunt predispuşi la un risc sporit de a dezvolta forme severe de COVID-19.

În schimb, tratamentul Regkirona este recomandat doar adulţilor aflaţi în condiţii similare.

Tratamentul Ronapreve poate fi folosit pentru prevenirea COVID-19. El poate fi administrat sub formă de perfuzie ori ca injecție. Ronapreve nu este un substitut la vaccin ci este complementar, a precizat Agenția.

Ronapreve a fost creat de societatea americană Regeneron, în parteneriat cu laboratorul elvețian Roche, pentru a preveni contaminările și pentru a preveni cazurile grave, ce necesită spitalizare.

Practic, Ronapreve împiedică intrarea virusului Sars-CoV-2  în celule.

Principalul avantaj al acestui tratament este că poate fi administrat și după ce o persoană este pozitivă la virusul Sars-CoV-2.

Comitetul pentru Produse medicale consideră că cele două tratamente reduc în mod semnificativ spitalizarea și decesul pacienților cu Covid.

Anticorpii reprezintă una dintre bazele sistemului imunitar uman. În prezența unui virus, corpul nostru îi produce în mod natural, pentru a repera inamicul.

Principiul general al anticorpilor de sinteză constă în selecţionarea anticorpilor naturali şi reproducerea lor pe cale artificială, pentru a fi administraţi apoi în cadrul unui tratament, de obicei printr-o perfuzie.

Grupul Eli Lilly a retras, săptămâna trecută, cererea de autorizare pe piața europeană a tratamentului său pe bază de anticorpi. Grupul a justificat decizia prin cererea prea slabă din partea statelor europene, în fața altor furnizori.