
Special Paris
În plin proces al atentatelor din 13 noiembrie 2015, comemorarea dramei a fost foarte simbolică
castex.jpg

Turneul omagial al premierului Jean Castex însoţit de primăriţa Parisului Anne Hidalgo a început cronologic, la Stade de France, acolo unde a avut loc primul atac kamikaze acum 6 ani. După a ţinut minutul de reculegere, «delegaţia oficială» s-a îndreptat spre terasele cafenelelor pariziene şi la sala Bataclan unde au avut loc celelalte atacuri din 13 noiembrie 2015. Seară în care au fost ucise 130 de persoane, alte circa 400 fiind rănite.
In faţa sălii de spectacole, acolo unde au murit cei mai mulţi atunci – 90 de oameni – emoţia a fost cea mai intensă. In parte şi pentru că s-au citit din nou numele tuturor celor morţi acum 6 ani.
În arondisementul 11, mai exact în faţa terasei cafenelei La Belle Equipe, acolo unde au murit Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu, a venit să depună o jerbă de flori şi să păstreze un moment de reculegere şi Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.

Aflată în vizită la Paris, vice-preşedinta americană Kamala Harris a depus şi ea o coroană de flori în faţa teraselor barurilor Le Carillon şi Le Petit Cambodge aflate în arondismentul 10 al Parisului.

După aceste ceremonii rezervate victimelor, familiilor lor şi oficialilor, a venit şi rândul riveranilor şi anonimilor să se reculeagă în faţa diverselor locuri unde s-au comis atentatele.
Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, comemorările avuseseră loc fără public. Anul acesta, ele au căpătat deci o dimensiune specială şi pentru că în acest moment – şi pentru încă 6-7 luni – are loc procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015. Un proces istoric la care au venit déjà să depună mărturie vreo 350 de victime din cele circa 2.700 care s-au constituit parte civilă. «Procesul ne-a apropiat pe toţi şi a existat dorinţa foarte puternică de a ne regăsi într-un cadru comemorativ» a declarat Arthur Dénouveaux, preşedintele asociaţiei de victime Life for Paris.
Comemorările din acest an au provocat şi un schimb violent de replici între polemistul de extremă dreaptă şi probabil candidat la prezidenţialele de anul viitor Eric Zemmour şi preşedintele Life for Paris. Zemmour s-a dus şi el sâmbătă seara să se reculeagă – pentru prima oară în viaţa lui – la sala Bataclan. Contrar tuturor celorlalţi politicieni care au venit acolo dar nu au făcut niciodată vreo declaraţie, polemistul a ţinut să se exprime. In faţa unei mulţimi de microfoane el l-a acuzat astfel pe fostul preşedinte francez François Hollande că «în ciuda faptului că era la curent că printre migranţii din 2015 care au venit în Europa, se aflau şi terorişti infiltraţi, nu a făcut nimic ca să-i protejeze pe francezi». «Sunteţi un profanator de morminte. Niciun politician nu a luat cuvântul într-o zi de 13 noiembrie pe vreunul din locurile vizitate. Eric Zemmour a mai urcat un palier pe scara mârşăviei. Instrumentalizând victimele atentatelor, el nu doar a murdărit o zi de comemorare dar a şi distrus memoria celor 90 de morţi la Bataclan» a scris Arthur Dénouveaux într-un lung mesaj postat duminică pe reţeaua Twitter. «Lamentabil şi nedemn, pentru victime. Insultător şi fals, despre François Hollande» a notat de partea ei Juliette Méadel, fostă secretară de stat însărcinată cu ajutorarea victimelor terorismului.