Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migranţi clandestini, evacuaţi de poliţia franceză (VIDEO)

ap21320346863249.jpg

Un politist francez care participà la evacuarea taberei de migranti de la Grande-Synthe. 16 noiembrie 2021
Un politist francez care participà la evacuarea taberei de migranti de la Grande-Synthe. 16 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AP Photo/Louis Witter

La Grande-Synthe (periferia oraşului-port Dunkerque) a fost evacuată o tabără de migranţi. 1.500 de clandestini, în mare parte kurzi din Irak şi Afganistan, erau instalaţi pe un teren viran de mai multe luni.

Evacuarea a fost ordonată de Gérald Darmanin. Ministrul francez de interne a anunţat cu această ocazie dezmembrarea unei reţele de călăuze şi arestarea a 13 traficanţi de migranţi. «Aceşti traficanţi sunt nişte criminali care exploatează mizeria umană» a mai spus oficialul de la Paris.

Persoanele evacuate vor fi relocate la adăpost, în contextul sosirii iernii, au precizat de partea lor responsabilii locali.

Operaţiunea de evacuare a avut loc în contextul unor noi tensiuni diplomatice între Paris şi Londra pe tema migranţilor care vor să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie. Gérald Darmanin a purtat dealtfel discuţii cu omoloaga sa britanică Priti Patel luni seara, la Paris. «Evacuarea taberei de la Grande-Synthe a fost decisă însă decisă anterior» insistă anturajul ministrului francez.

De la începutul anului, 23.000 de persoane ar fi ajuns în Regatul unit la bordul unor mici ambarcaţiuni. 3 oameni au murit şi 4 sunt daţi dispăruţi, afirmă oficialii de la Londra.