Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haos la frontiera dintre Belarus şi Polonia (VIDEO)

pologne.jpeg

Migranti de-a lungul frontierei belaruso-polone, 15 noiembrie 2021.
Migranti de-a lungul frontierei belaruso-polone, 15 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP

In contextul în care mii de migranţi sunt în continuare masaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, în cursul zilei de marţi, poliţia de frontieră poloneză a spus că a fost atacată de migranţi cu pietre, un ofiţer fiind grav rănit. Forţele poloneze au ripostat cu tunuri cu apă. Totodată, Varşovia anunţă că va construi un zid de-a lungul graniţei cu Belarus.

Autorităţile poloneze, începând cu vice-ministrul de externe Marcin Przydacz, afirmă că sunt confruntate cu «o operaţiune foarte bine orchestrată şi pregătită de regimul belarus. Operaţiune în care oamenii sunt instrumentalizaţi. Asistăm la un fenomen de folosire a migraţie pe post de armă. E un joc foarte cinic al domnului Lukaşenko. El vrea ca UE şi alte state occidentale să-l recunoască ca preşedinte după ce a măsluit alegerile. Noi refuzăm însă să-l recunoaşetm ca preşedinte legitim al Belarus. De asemenea, el vrea să ridicăm sancţiunile adoptate de UE şi în acest scop se foloseşte de migranţi ca de nişte pioni. Această operaţiune hibridă se duce şi la nivel informaţional, pe diverse canale de comunicare. Este aşadar un joc cinic în care, cum spuneam, oameni sunt folosiţi pe post de muniţie».

De partea lor, migranţii – cei mai mulţi, originari din Orientul Apropiat şi Mijlociu - spun că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. «Uniunea europeană încearcă zilnic să ne ajute, să ne lase să intrăm. Forţează guvernul polonez să deschidă porţile, să ne lase să trecem» crede unul dintre cei intervievaţi de Associated Press.