Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden, Xi Jinping și „organizarea divergenţelor“

biden_xi.jpg

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping
Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping
Sursa imaginii: 
Colaj, AP - Alex Brandon, Eraldo Peres

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au avut luni seară o lungă convorbire de peste trei ore pusă sub semnul aplanării unei situaţii conflictuale care se agravează între cele două ţări. Agenţiile de presă arată că ambii lideri au avut o atitudine pragmatică și ponderată, dar că în privinţa unor anumite dosare fiecare a rămas pe poziţia sa. Dosarele legate de Taiwan, Hong Kong și minoritatea uigură sunt cele care crează cea mai mare iritare la Beijing cînd sunt evocate la Washington.

Chiar dacă nu s-au înţeles, tot e vine că acești doi lideri și-au vorbit, iată concluzia multor comentatori, inclusiv în presa franceză. Deseori s-a repetat de fapt acest scenariu. Deseori lideri occidentali au stat de vorbă cu președintele rus Vladimir Putin, de exemplu, sau cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sau cu lideri iranieni, fără ca divergenţele din jurul unor dosare fierbinţi să se aplaneze. Discuţiile dintre fostul președinte american Donald Trump și președintele nord-coreean Kim Jong Il sunt tipice pentru ceea ce jurnaliștii numesc „dialog de surzi“.

Si recentul dialog dintre Joe Biden și Xi Jinping poate fi încadrat în aceeași categorie: dialog de surzi dar cu zîmbete, cu gesturi amabile… Președintele Xi Jinping a recurs la formula „vechi prieten“ cînd l-a salutat pe omologul său american. Ambii au dat dovadă de răbdare, sau mai bine zis au simulat-o, pentru a arăta lumii că știu să-și asculte adversarul. Cotidianul Le Monde recurge la o formulă foarte subtilă pentru a descrie conversaţia: cei doi au încercat să-și „organizeze divergenţele“, scrie marele cotidian francez de după-amiază.

A organiza divergenţele înseamnă de fapt a le ierarhiza, este ca și cum respectivii președinţi ar spune „ia să vedem care este cea mai mare divergenţă dintre noi ca să o punem pe locul întîi, apoi hai să reflectăm care trebuie pusă pe locul doi, pe locul trei, pe locul patru…“. Organizarea divergenţelor este o operaţiune necesitînd timp și analiză, mai ales cînd sunt multe. Ori, între Statele Unite și China lista divergenţelor se lungește pe zi ce trece.

Cele două mari puteri nu sunt de acord în privinţa Taiwanului, în privinţa drepturilor omului, în privinţa regulilor în virtutea cărora trebuie organizate schimburile economice pe planetă…

Liderilor chinezi le plac metaforele, Mao era de altfel un campion în materie de fraze cu tîlc. Xi Jinping a recurs și el la o astfel de metaforă, a comparat China și Statele Unite cu două nave gigantice care înfruntă valurile fără să-și modifice nici traiectoria și nici viteza, dar care trebuie să facă tot posibilul pentru a nu se ciocni. „Competiţia dintre ţările noastre nu trebuie să se transforme în conflict, fie el internaţional sau nu“, a spus Joe Biden. Din păcate, concurenţa dintre cele două ţări este exacerbată iar divergenţele sunt profunde și ţin de fondul problemelor. Taiwanul, de exemplu. China ameninţă că va interveni militar dacă „insula rebelă“ (cum este numită în limbaj oficial) va încerca să-și declare independenţa. Statele Unite, pe de altă parte avertizează că vor interveni în favorea Taiwanului dacă libertatea și democraţia din acest teritoriu vor fi ameninţate.   

Cei doi lideri au mai despre multe alte dosare: programul nuclear iranian, situaţia din Afganistan, tensiunile din peninsula coreană, cybersecuritatea, echilibrarea schimburilor comerciale... Într-un moment cînd China încearcă să constituie o reţea de comunicaţii și transport internaţională în favoarea exporturilor ei, și America a decis să investească 1200 de miliarde de dolari în infrastructuri. Poate că nu întîmplător anunţul în acest sens a fost făcut la Casa Albă cu cîteva ore înainte de discutia dentre Joe Biden și Xi Jinping.

Președintele chinez a participat la acest dialog de pe poziţia unui despot absolut: recent, atît partidul comunist cît și armata cît și oamenii de afaceri i-au jurat un fel de ascultare absoluta. China pare mai unită ca niciodată în jurul lui Xi Jinping. De partea sa Joe Biden este confruntat cu multiple diviziuni chiar în sînul propriului său partid, dar și cu adîncirea lor în cadrul societăţii americane.

Două modele, două sisteme total opuse au conversat de fapt prin intermediul lui Joe Bedin și Xi Jinping, în speranţa că vor găsi o soluţie miracol pentru a nu ajunge la război chiar dacă pacea pare imposibilă.