Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: Cum se explică faptul că sunt mai mulţi vaccinaţi decât nevaccinaţi în spitale?

vaccines.jpg

Centru de vaccinare anti-Covid, Paris, 16 martie 2021.
Centru de vaccinare anti-Covid, Paris, 16 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Benoît Tessier/REUTERS

Pentru prima dată de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid, vaccinaţii sunt mai numeroşi decât nevaccinaţii printre pacienţii admişi în spitalele din Franţa. Fenomenul, previzibil şi normal, agită însă toată sfera conspiraţionistă şi antivax. Cum se explică totuşi cifrele?

In ziua de 31 octombrie – ultimele date disponibile – 26 de persoane vaccinate au fost admise în serviciile de ATI din Franţa şi doar 23 de nevaccinaţi. Acelaşi fenomen s-a înregistrat şi printre spitalizările normale, care nu necesitau terapie intensivă. Cifrele nu provin de la vreun grup de antivaccinişti ci de la foarte serioasa şi oficiala Direcţie de cercetare, studii, evaluare şi statistici (DREES) a ministerului francez al Sănătăţii. Motiv suplimentar de bucurie pentru tabăra antivax. Pe reţelele de socializare, toţi scepticii susţin astfel că vaccinurile nu funcţionează.

Problema este că a scoate şi vehicula date şi cifre brute fără a le pune în context, este ceva incorect dinpunct de vedere ştiinţific. Intr-o ţară care este déjà în mare parte vaccinată – circa 90% din populaţia majoră are cel puţin dubla doză de vaccin – era de aşteptat ca la un moment dat, numărul de persoane vaccinate spitalizate să-l depăşească pe cel de oameni nevaccinaţi. Dus până la capăt, acest simplu calcul matematic ne va arăta că în cazul în care 100% din populaţie ar fi vaccinată atunci 100% dintre cei spitalizaţi sunt vaccinaţi.

In realitate, reluând cifrele de mai sus dar punându-le în context, nevaccinaţi sunt mult mai numeroşi prin spitale. Pentru a interpreta corect datele, ele trebuie raportate la popualţiile din fiecare grup. Astfel, din aceaşi statistică citată mai sus şi luând populaţii comparabile, aflăm că „există de 9 ori mai multe intrări la ATI printre nevaccinaţi decât printre cei complet vaccinaţi”. Dintr-un milion de persoane nevaccinate, 29 au fost duse în terapie intensivă în timp ce dintr-un milion de vaccinaţi, doar 3 au ajuns la ATI. Acelaşi procent se poate regăsi şi printre decese.

Orice ar fi, da, există şi nevaccinaţi care ajung în serviciile de terapie intensivă. Asta pentru că vaccinul nu împiedică 100% formele grave ci doar vreo 90 de procente. Acest lucru nu repune însă deloc în cauză eficacitatea vaccinurilor ci doar ne spune că serurile sunt o armă printre altele pentru a combate epidemia. Este cel mai bun scut pe care îl avem la ora aceasta dar el nu este perfect. Cu un al 5-lea val care se face simţit tot mai tare de la o zi la alta, numărul de spitalizări - de vaccinaţi şi de nevaccinaţi - riscă să mai crească.

 
Covid-19 Franţa: Cum se explică faptul că sunt mai mulţi vaccinaţi decât nevaccinaţi în spitale?