Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Emmanuel Macron, președintele bogaților

Pe vesta galbena a unui protestatar francez se poate citi 'ne este foame lucrând' iar pe steagul francez a fost scris 'campionul lumii la taxe'.

În Franța, în mandatul Emmanuel Macron, bogații au devenit și mai bogați iar săracii și mai săraci. Un studiu publicat săptămâna aceasta, de Institutul pentru Politici Publice, arată că măsurile privitoare la puterea de cumpărare, decise din 2017 încoace, au adus beneficii celor mai bogați, în timp ce nivelul de trai al celor mai săraci, a diminuat. Global, comparativ cu 2017, familiile cele mai modeste, cele care trăiesc cu mai puțin de 800 de euro pe lună, au pierdut până la 40 de euro, pe an, din puterea de cumpărare.

Este o etichetă care i s-a tot pus în Franța iar acest studiu o dovedește- Emmanuel Macron este un președinte al bogaților.

Căci bogații au beneficiat de cea mai importantă creștere a puterii de cumpărare, ca urmare a deciziilor luate în mandatul actualului președinte.

Aceștia, au obținut o creștere medie de 2,8 % pe ansamblul veniturilor, după impozitare. Iar în cazul celor super bogați, aceștia se bucură de o creștere a puterii de cumpărare, cu 4%.

La polul opus, familiile cele mai sărace au pierdut 0,5% din puterea de cumpărare, în medie.

Chloé Lallemand, economist la Institutul pentru Politici Publice, susține că marii bogați sunt marii câștigători ai unor reforme decise în timpul mandatului lui Emmanuel Macron. Mai exact, este vorba de reforma impozitului pe avere, în cazul bogaților. În schimb, familiile cu venituri modeste, au avut de suferit de pe urma creșterii fiscalității pe energie și pe tabac.

Totuși, constatarea studiului este că toate familiile au înregistrat o creștere al nivelului de trai.

Creșterea medie globală pentru ansamblul francezilor, pentru ultimii 5 ani, este de aproximativ 1,6 %.

La mai puțin de 5 luni de la alegerile prezidențiale, studiul nu cade deloc bine pentru Emmanuel Macron, a cărei președinție a fost marcată de criza Vestelor galbene – milioane de francezi au ieșit în stradă timp de luni bune pentru a cere o mai mare putere de cumpărare.

Este o chestiune ce preocupă francezii, înainte de probleme de securitate ori de migrație, după cum arată un recent studiu.

Pe de altă parte, guvernul a repetat în ultima perioadă, că cei mai săraci au avut de câștigat de pe urma reformelor derulate în ultimii ani.

Cum se poate explica diferența?

Institutul pentru Politici Publice nu a luat în considerare măsuri votate în mandatul prezidențial anterior și care au intrat în vigoare în 2018. S-a ținut cont strict de măsuri votate în timpul actualului mandat prezidențial.

Dacă privim cât înseamnă aceste procente, în bani, cei mai bogați au câștigat în medie 3.500 de euro, pe an, grație măsurilor decise între 2017 și 2019. Iar zero euro au obținut cei cu venituri modeste.