Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, ameninţată cu excluderea din circuitul mondial de tenis feminin după dispariţia jucătoarei Peng Shuai

peng.jpg

Jucàtoarea Peng Shuai la Open-ul Australiei în 2020.
Jucàtoarea Peng Shuai la Open-ul Australiei în 2020.
Sursa imaginii: 
Andy Brownbill, AP

China riscă să rămână pe marginea terenului. Steve Simon, patronul WTA – principala asociaţie care gestionează circuitul profesionist feminin de tenis – a declarat într-un interviu acordat canalului CNN că nu exclude să retragă China din competiţiile internaţionale. O ameninţare care vine după ce o jucătoare de tenis, Peng Shuai, a dispărut în urma unor acuzaţii de viol contra unui înalt responsabil chinez. 

Peng Shuai, 35 de ani, fostă numărul unu mondial la dublu, nu a mai dat vreun semn de viaţă de când l-a acuzat pe reţelele de socializare, la începutul lui noiembrie, pe un fost înalt responsabil al regimului comunist, că a violat-o. Este vorba de Zhang Gaoli, fost vice-premier al Chinei între anii 2013 şi 2018, poziţia echivalentă cu unul din cei mai puternici 7 oameni din China. Peng Shuai spune că acesta a constrâns-o la o relaţie sexuală – adică a violat-o – acum trei ani înainte să devină amanta lui.

Acuzaţia fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo – Twitter-ul chinez – al jucătoarei. Postarea a fost însă repede blocată de cenzura chineză iar agenţia France Presse spune că nu poate confirma că mesajul cu pricina ar fi fost scris de Peng Shuai. De atunci, jucătoarea de tenis nu a mai dat vreun semn de viaţă iar Zhang Gaoli nu a reacţionat public la aceste acuzaţii. In schimb, miercuri, un mail atribuit lui Peng Shuai şi trimis direcţiei WTA a fost dezvăluit de o televiziune publică chineză provocând agitaţie şi nelinişte. In respectivul mesaj, jucătoarea declara că acuzaţiile care i se impută sunt «false».

După mai multe zile de ezitări şi aşteptări, lumea sportivă internaţională a decis aşadar să facă presiuni asupra Chinei. «Suntem gata să retragem ţara din activităţile noastre şi să facem faţă tuturor complicaţiilor care ar decurge dintr-o astfel de decizie» a spus Steve Simon, patronul tenisului feminin, mai exact al asociaţiei WTA, într-un interviu acordat joi canalului de ştiri american CNN. Cu această, Simon a pus la îndoială autenticitatea mesajului calificându-l mai degrabă ca o «înscenare». «Nu ştim dacă a fost constrânsă să scrie sau dacă cineva a scris în locul ei. Câtă vreme nu am vorbit direct cu ea, nu vom fi liniştiţi» a conchis PDG-ul tenisului feminin.

 

 

O serie de sportivi şi personalităţi s-au mobilizat de asemenea pe reţelele sociale şi în particular Twitter unde a apărut haştagul #WhereIsPengShuai, unde este Peng Shuai. Fosta lideră a clasamentului feminin mondial Naomi Osaka s-a declarat «şocată» de situaţie, la fel ca şi Serena Williams, «devastată» de reacţie şi «solidară» cu apropiaţii lui Peng Shuai.

 

 

In fine, şi jucătorii masculini precum Novak Djokovic, s-au arătat îngrijoraţi de dispariţia colegei lor.

De partea lor, purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de externe, vizibil iritaţi de amploarea pe care o ia afacerea, au spus că ignoră totul şi oricum nu vor să comenteze nefiind, în opinia lor, un dosar diplomatic.

Reamintim că WTA organiza, înainte de pandemia de Covid-19, vreo 10 turnee anuale în China – dintr-un total de peste 60 pe care le organizează în lume – dotate cu circa 30 de milioane de euro. Cele mai bănoase premii se distribuie la Master-ul de la Shenzhen. Unii analişti estimează însă că WTA şi-a luat poate un risc calculat. Intr-adevăr, tenisul feminin este mai puţin dependent de piaţa chineză decât este NBA – liga profesionistă de baschet nord-americană – foarte populară în China. In plus, WTA s-a obişnuit să trăiască de doi ani şi fără China. Turneele au fost suspendate acolo şi nu sunt gata să revină în curând ţinând cont de regulile exterm de stricte impuse în ţara comunistă.

 
China, ameninţată cu excluderea din circuitul mondial de tenis feminin după dispariţia jucătoarei Peng Shuai