Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: alegeri locale cu participarea opoziţiei, o premieră din 2017 încoace

capture_decran_2021-11-21_a_15.03.56.png

Pregătirea unui birou de vot la Caracas pentru alegerile regionale şi municipale de pe 21 noiembrie 2021.
Pregătirea unui birou de vot la Caracas pentru alegerile regionale şi municipale de pe 21 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Venezuela, ţară marcată de o criză politică şi economică acută, încearcă o ieşire din marasm şi stagnare printr-un nou scrutin local la care participă şi opoziţia. 21 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică 21 noiembrie pentru a alege 23 de guvernatori, 355 de primari şi sute de consilieri regionali şi municipali.

Scrutinul este important pentru că marchează deblocarea mecanismelor democratice în această ţară din America latină unde preşedintele Maduro a dorit pînă acum să înrădăcineze un socialism dogmatic. Principalele partide de opoziţie, care din 2017 refuzau orice participare la urne considerînd că orice scrutin organizat de regim este o mascaradă, au acceptat din nou să se asocieze vieţii electorale.

Guvernul Maduro doreşte să obţină ridicarea sancţiunilor internaţionale decretate împotriva sa, din acest motiv în special a făcut unele concesii în contextul acestor alegeri, fără să pună însă în pericol puterea centrală. Un alt semn pozitiv este faptul că pentru prima dată în ultimii zece ani Venzuela a acceptat observatori internaţionali pe teritoriul ei. Organizaţia Naţiunilor Unite este prezentă cu o misiune, dar şi Uniunea Europeană.

Va reuşi, oare, regimul socialist din Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, să obţină reintregrarea sa în comunitatea internaţională prin concesii succesive? Dacă actualele alegeri au totuşi o dimensiune democratică, faptul se datorează unui mare efort de mediere din partea Mexicului care l-a convins pe Maduro să negocieze cu opoziţia. Marele test în materie de revenire la democraţie vor fi însă alegerile prezidenţiale din 2024. Pînă atunci însă este important de văzut dacă electoratul va participa la acest proces democratic. Alegătorii nu par de loc încîntaţi de propunerile opoziţiei, puternic divizată, într-o ţară unde toţi responsabilii politici sunt acuzaţi de corupţie, indiferent din ce zonă politică fac parte.