Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport privind democraţia: un regres neliniștitor pe planetă

Manifestaţie în India, în decembrie 2019, împotriva unei noi legi privind cetăţenia, lege considerată ca fiind anti-democratică.

Democraţia este în regres pe planetă. Iată ce rezultă dintr-un nou raport al Institutului internaţional pentru democraţie și asistenţă electorală bazat la Stockholm, raport publicat luni 22 noiembrie. În urmă cu cinci ani 104 ţări erau considerate democraţii pe mapamond. În prezent numărul lor este de 98.

Democraţia este în pericol, hărţuită de dușmani externi și interni, agresată de lovituri de stat și de ofensivele populismului. Cam așa poate fi rezumată concluzia finală a raportului citat mai sus, bazat pe mai multe criterii de analiză însă. Protecţia socială, gradul de corupţie, independenţa mediilor de informare și a justiţiei, sunt indicatori importanţi atunci cînd analizăm configuraţia democratică a unei ţări. Ori, tabloul nu este chiar strălucit în aceste privinţe. Pe lista ţărilor în care democraţia este în regres figurează, pentru prima dată, Statele Unite ale Americii, consecinţă a mandatului haotic exercitat de Donald Trump. Pe aceeași listă figurează însă și Brazilia, India, Polona, Ungaria, Slovenia.     

Africa este continentul cel mai afectat de acest regres al democraţiei. În 2015 puteau fi calificate drept democratice 22 de ţări africane. Astăzi numărul lor este de numai 18. Numeroasele speranţe apărute după căderea comunismului în Estul Europei, cu iradieri în întreaga lume, au fost contrariate ulterior...

În prezent, se arată în raport, două treimi din populaţia globului trăiește în ţări care nu pot fi calificate drept democraţii adevărate. În unele din aceste ţări se eternizează la putere diverși lideri, în altele puterea este prea centralizată. Puţine vești bune figurează în raport, dar merită să reţinem două dintre ele. Ucraina și Macedonia de nord figurau pînă acum pe lista ţărilor suferinde în materie de democraţie, dar între timp situaţia s-a ameliorat.

Institutului internaţional pentru democraţie și asistenţă electorală operează cu mai multe liste. Pe lista regimurilor hibride figurează 20 de ţări, printre care Rusia, Marocul și Turcia. Iar pe lista regimurilor autoritare figurează 47 de ţări printre care China, Iranul, Arabia saudită... Si încă o constatare care emană din acest raport: pandemia de coronavirus nu a fost favorabilă democraţiei, dimpotrivă a  regresul ei pe planetă.