Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: premierul Jean Castex testat pozitiv, el devine un simbol al accelerării epidemiei

castex.jpg

Premierul francez Jean Castex, în izolare în prezent întrucît luni a fost testat pozitiv.
Premierul francez Jean Castex, în izolare în prezent întrucît luni a fost testat pozitiv.
Sursa imaginii: 
JOHN THYS AFP

În Franţa se reunește miercuri 24 noiembrie Consiliul apărării pentru a analiza situaţia legată de noul val de contaminări. Primul ministru Jean Castex, el însuși contaminat cu Covid și care lucrează în condiţii de izolare, este acum un simbol al accelerării epidemiei în Franţa, scrie Agenţia France Presse.

Executivul francez examinează mai multe măsuri, printre care propunerea ca persoanele avînd peste 40 de ani să fie vaccinate cu a treia doză de vaccin în momentul cînd se împlinesc șase luni de la a doua doză. Probabil că vor fi anunţate și măsuri legate de obligativitatea măștii sanitare în anumite regiuni și spaţii publice.

În ce-l privește pe Jean Castex, deși era vaccinat, el a preluat virusul de la fiica sa de 11 ani, și a fost testat pozitiv luni seară. Seful guvernului francez a anunţat printr-un mesaj pe Twitter că nu are decît simptome lejere, că de fapt este în formă și își poate exercita misiunea în condiţii de izolare și de strict respect al protocolului sanitar.

Contaminarea copiilor precum și contaminarea adulţilor de către copii rămîne o problemă. Ministrul Educaţiei naţionale, Jean-Michel Blanquer a anunţat că 6000 de clase sunt în prezent închise în Franţa. Vinerea trecută erau închise 4000 de clase. Aproape toate sunt clase din școlile primare, unde se practică pe scară largă testul salivar.

În ce privește spitalizările: autorităţile sanitare afirmă că majoritatea pacienţilor sunt persoane nevaccinate. Pe locul al doilea se situează un grup format din persoane vaccinate dar suferind de diverse boli grave. Pe locul al treilea se situează un grup format din persoane al căror al doilea vaccin a fost făcut cu peste șase luni în urmă.

Ritmul contaminărilor se accelează în Franţa, toate departamentele au intrat în diferite stadii de alertă iar specialiștii prevăd situaţia cea mai difícil în preajma sărbătorilor de iarnă.