Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guadelupa și Martinica: situaţie socială „explozivă“ pe fond de pandemie

guadelupa.jpg

Guadelupa, 17 noiembrie 2021
Guadelupa, 17 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Carla BERNHARDT AFP

Franţa este confruntată cu o situaţie socială explozivă în două teritorii de peste mări, mai precis din arhipelagul Antilelor: Guadelupa și Martinica. Totul a început sub forma unui protest împotriva pașaportului verde și a obligativităţii cadrelor medicale de a se vaccina.

Guadelupa este un grup de insule avînd forma unui fluture în Marea Caraibelor. În jur de 400 000 de locuitori sunt recenzaţi dintre care mulţi se declară nefericiţi în ciuda cadrului paradisiac. Somajul și preţurile excesive sunt deseori evocate ca sursă de nemulţumire. Să mai adăugăm aici resentimentele faţă de Franţa a unor oameni care nu au uitat o pagină teribilă de istorie, cea a sclavagismului.
Martinica este tot un teritoriu insular din Caraibe numărînd în jur de 380 000 de locuitori. Aici s-a născut Joséphine, prima soţie a lui Napoleon, dar numele primului împărat francez este sinonim, în teritoriile de peste mări, cu restabilirea sclaviei, deși ea fusese abolită de Revoluţia Franceză.

În urmă cu peste o săptămînă Guadelupa a dat tonul protestelor printr-o grevă generală dirijată împotriva măsurilor sanitare anunţate de Paris. Greva a degenerat în acţiuni violenţe, în atacuri în regulă dirijate împotriva unor instituţii și împotriva forţelor de ordine. Au fost ridicate baricade, au fost jefuite magazine, s-a tras cu gloanţe reale în direcţia jandarmilor.
Președintele Emmanuel Macron a lansat personal un apel la calm, primul ministru Jean Castex (aflat în izolare în prezent din cauză de contaminare cu Covid) a anunţat crearea unei istanţe de dialog. Ministrul de interne Gérald Darmanin a spus că situaţia este „foarte difícilă“ dar a precizat că revenirea la calm trebuie să preceadă lansarea unui dialog.

În ce privește dialogul, el este probabil imposibil cu o minoritate de indivizi care nu au altă ideologie decît violenţa și organizarea unor atacuri sistematice împotriva simbolurilor franceze. Dialogul rămîne însă necesar cu sindicatele și cu partidele politice din aceste teritorii care se simt abandonate de puterea centrală. În Guadelupa, de exemplu, o treime din populaţie trăiește în condiţii de mare sărăcie.  

Dintre cadrele medicale din Guadelupa doar 87 la sută erau vaccinate iar dintre pompieri doar 43 la sută. Parisul a impus obligativitatea vaccinării în proporţie de sută la sută sau reconvertirea profesională a celor care nu vor să se vaccineze. Ceea ce însă părea o măsură de bun simţ la Paris a fost perceput ca un ordin dictatorial la faţa locului, unde există diverse tradiţii medicale ancestrale… Rumorile și teoriile conspiraţioniste sunt prezente și pe aceste insule din Caraibe, ca pe toată planeta de altfel. În Guadelupa și în Martinica mulţi locuitori se tem de vaccinul Pfizer și de celelalte bazate pe tehnologia ARN mesager. Parisul le promite acum alte vaccinuri, fără ARN mesager.  

Martinica și Guadelupa, aflate la o distanţă de numai 200 de kilometri, au cunoscut o istorie frămîntată, și iniţial au fost colonii spaniole. Franţa a preluat aceste teritorii din motive strict comerciale, pentru a dezvolta în ele culturile de tutun destinate apoi exportului spre Europa. În aceste teritorii defavorizate unde șomajul este de două ori mai mare decît în Franţa, populaţia votează în special cu stînga. În ambele teritorii liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, a fost creditat cu încrederea alegătorilor. Pentru moment, însă, locuitorii acestor insule așteaptă iniţiative din partea lui Emmanuel Macron care i-a asigurat de solidaritatea naţiunii, dar le cere insularilor să nu se lase manipulaţi și minţiţi de diverse forţe mereu dispuse să instrumentalizeze politic orice dificultate.