Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: „Președinţia Interpolului, un trofeu al dictatorilor“

interpol.jpg

Interpolul se reunește în adunare generală între 23 și 25 noiembrie pentru a-și alege um nou președinte
Interpolul se reunește în adunare generală între 23 și 25 noiembrie pentru a-și alege um nou președinte
Sursa imaginii: 
AFP/File

La Istanbul, în Turcia are loc săptămîna aceasta cea de-a 89-a adunare generală a Interpolului, organizaţia de coordonare a poliţiilor din întreaga lume. 194 de ţări fac parte din Interpol iar joi urmează să fie desemnat noul ei șef. Sediul oficial al Interpolului se află în Franţa, la Lyon. În aceste zile însă presa franceză precum și unele organizaţii de apărare a drepturilor omului lansează serioase semnale de alarmă legate de unele derive grave ale acestei organizaţii mondiale.

Creat la Viena, în Austria, în 1923, Interpolul a fost transferat în Franţa după al doilea război mondial, mai întâi la Paris și apoi, din 1989 la Lyon. La ora la care se instala în sediul său nou de la Lyon organizaţia dispunea de 250 de agenţi. Acum dispune de 700 de agenţi iar localurile afectate activităţii lor au devenit neîncăpătoare…

Dar nu aceasta este problema numărul unu a Interpolului ci faptul că a început să servească interesele unor dictatori și ale unor regimuri totalitare. Cotidianul Libération publică un dosar substanţial pe această temă, și comentează pe un ton indignat ceea ce se întâmplă în sânul acestei organizaţii. Citez dintr-un editorial intitulat „Perversiune“ semnat de Dov Alfon: „Interpol, venerabilă organizaţie a poliţienească mondială, a devenit în ultimii zece ani una dintre armele preferate ale regimurilor totalitare pentru urmărirea opozanţilor lor pretutindeni în lume.“ Din punctul de vedere al comentatorilor de la Libération, președinţia Interpolului a devenit „un trofeu al dictatorilor“. Ceea ce riscă să se confirme joi pentru că un general din Emiratele arabe unite, Ahmed Nasser al-Raisi, este considerat drept favorit printre noii candidaţii la acest post. Ori, după cum arată mai multe ziare franceze și după cum afirmă mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, acest general este acuzat, printre altele, că ar fi recurs la tortură în cursul carierei sale.

Interpolul are multe misiuni de îndeplinit într-un context în care reţelele criminale s-au „globalizat“ și ele, iar infractorii trec cu ușurinţă dintr-o ţară în alta. Unele regimuri totalitare sau autoritare îi pun însă pe listele care ajung la Interpol și pe opozanţi, cerând practic extrădarea lor. Rusia, China, Egiptul, Iranul, India, Azerbaidjanul, Tadjikistanul, Venezuela, Republica Belarus sunt citate de Libération pe lista ţărilor care se dedau la astfel de practici.

Această situaţie a devenit absurdă, iar desemnarea generalului Ahmed Nasser al-Raisi riscă să fie un alt moment absurd, mai scrie Libération.

Nu trebuie să ne mirăm însă că instituţii internaţionale având ca scop apărarea drepturilor omului sau egalitatea dintre femei și bărbaţi cad pe mâinile unor șefi provenind din ţări unde libertatea este un cuvânt lipsit de sens, ca și egalitatea. Institutul internaţional pentru democraţie și asistenţă electorală bazat la Stockholm a publicat recent un raport din care rezultă că două treimi din populaţia globului trăiește în ţări nedemocratice. Deci, când sunt aleși în mod „democratic“ responsabilii unor instituţii și agenţii internaţionale, deseori voturile ţărilor regimurilor autoritare sau dictatoriale sunt mai multe decât cele ale ţărilor democratice. Absurd, dar adevărat. Printr-un mecanism democratic sunt puși la cârma unor instituţii indivizi aflaţi în serviciul unor insuportabile dictaturi.

Ar trebui ca Interpolul să treacă printr-o reformă profundă, spun unii experţi. Cotidianul Ouest-France arată că 19 organizaţii internaţionale au lansat un apel comun, la care s-au asociat și numeroși parlamentari europeni, împotriva unei eventuale numiri a generalului Ahmed Nasser al-Raisi în fruntea Interpolului. De șase ani generalul conduce ministerul de interne din ţara sa și este bănuit de persecuţii și abuzuri sistematice. Lumea absurdă în care trăim s-ar părea că permite așa ceva. Iar președintele Belarus Alexandre Lukașenko probabil jubilează, el va continua să-i terorizeze pe opozanţii săi stabiliţi în străinătate trimiţându-le numele pe „lista roșie“ a Interpolului.   

 
 
Tags: