Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron în Croaţia care se dotează cu avioane militare franceze

28052021_rafale.jpg

Avion Rafale în misiune
Avion Rafale în misiune
Sursa imaginii: 
Angelos Tzortzinis, AFP

Președintele francez Emmanuel Macron efectuează miercuri 24 noiembrie o vizită oficială în Croaţia, urmînd ca joi 25 noiembrie să plece la Roma pentru a semna un tratat franco-italian și pentru a-l întîlni la Vatican pe Papa Francisc. Vizita lui Emmanuel Macron în Croaţia are mai multe motivaţii politice și economice, inclusiv faptul că autorităţile de la Zagreb au cumpărat avioane militare franceze de tip Rafale.

Este pentru prima dată, din 1991 cînd Croaţia a devenit independentă, că un președinte francez se deplasează la Zagreb. Nu întîmplător deci cotidianul Le Figaro califică această vizită drept „inedită“. Această deplasare se înscrie însă și în perspectiva preluării de către Franţa, pe întîi ianuarie anul viitor, pentru șase luni, a președinţiei Uniunii Europene.

Pînă acum relaţiile comerciale dentre Franţa și Croaţia au fost destul de modeste, dar în mai anul acesta s-a deschis o nouă pagină de cooperare prin achiziţionarea de către croaţi a 12 avioane de tip Rafale. Sigur, ele nu sunt chiar nou-nouţe, sunt „avioane de ocazie“ cum precizează Agenţia France Presse, dar contractul se ridică la frumoasa sumă de um miliard de euro.   

Croaţia, membră a Uniunii Europene din 2013, are nevoie de sprijinul Franţei în mai multe privinţe. În primul rînd, croaţii ar dori să intre cît mai repede în zona Schengen și să adopte moneda unică europeană euro. În al doilea rînd ei privesc cu neliniște la degradarea situaţiei din Bosnia vecină.

Autorităţile de la Zagreb doresc însă mai cu seamă să-și modernizeze forţele armate, iar achiziţia avioanelor de luptă franceze este cea mai mare comandă de armament făcută de la sfîrșitul războiului din Balcani și de la obţinerea independenţei. La Palatul Elysée vizita lui Emmanul Macron în Croaţia a fost prefaţată cu declaraţii privind noua cooperare strategică preconizată între cele două ţări.

După această deplasare în Croaţia, lui Emmanuel Macron îi mai rămîne o singură ţară membră a Uniunii Europene pe care nu a vizitat-o: Ungaria. Agenţia France Presse arată că o deplasare la Budapesta a președintelui francez este în pregătire, și va fi legată de faptul că Ungaria urmează să preia președinţia grupului de la Vișegrad din care mai fac parte Polonia, Cehia și Slovacia. 

În ce privește avioanele pe care le cumpără Croaţia, ele sunt vechi de zece ani și urmează să fie modernizate de Franţa înainte de livrarea lor, în 2024. În paralel Franţa îi va forma pe piloţii croaţi, va furniza diverse echipamente și piese de schimb. Prezenţa acestor avioane în Croaţia este considerată ca o garanţie pentru stabilitatea în Europa de Sud-Est. Noul parteneriat strategic dintre Franţa și Croaţia mai prevede întărirea relaţiilor economice, un ajutor francez pentru reconstrucţie în zonele afectate de seismul din 2020, precum și proiecte de cooperare în materia de educaţie, știinţă și reformă a administraţiei publice croate.  

Pe agenda discuţiilor de la Zagreb dintre Emmanuel Macron și primul mistru croat Andrej Plenkovic, la putere din 2016, figurează, cum spuneam și situaţia din Bosnia-Herţegovina unde mulţi experţi prevăd o prăbușire a statului. La începutul acestei luni Consiliul se securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a reînnoit mandatul forţei internaţionale de pace din Bosnia-Herţegovina. Tensiunile dintre cele trei comunităţi sunt însă serioase iar Rusia sprijină aspiraţiile secesioniste ale sîrbilor. Germanul Christian Schmidt, reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia-Herţegovina declara recent că această ţară se află în faţa unui mare risc existenţial, de destrămare. Va reuși, oare, Franţa, în prima jumătate a anului viitor cînd va prelua președinţia Uniunii Europene să lanseze o iniţiativă serioasă de calmare a tensiunilor în Balcani? Rămîne de văzut, la Zagreb în orice caz Emmanuel Macron are ocazia să ia pulsul acestor tensiuni.