Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa și Italia vor semna un important tratat de cooperare

palais-italien-accents-europe-ok_0.jpeg

Interior din Palatul Quirinal unde va fi semnat tratatul franco-italian
Interior din Palatul Quirinal unde va fi semnat tratatul franco-italian
Sursa imaginii: 
Mathilde Auvillain

Președintele Emmanuel Macron este așteptat joi 24 noiembrie în Italia pentru a semna un importat tratat de cooperare. Cele două ţări vor să confere acestui tratat aceeași importanţă simbolică pe care a avut-o semnarea, în urmă cu 60 de ani, a tratatului franco-german.

Acest pact de prietenie și cooperare dintre Franţa și Italia, ambele fiind ţări fondatoare ale Uniunii Europene, urmează să fie semnat într-un cadru solemn la Palatul Quirinal, sediul președinţiei Republicii italiene. Observatorii constată în prezent o rară convergenţă de vederi între francezi și italieni în mai toate privinţele, iar între președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi relaţiile sunt mai mult decît cordiale.

Cele două ţări, în context de Brexit și mai ales de perioadă post-Merkel în Germania, doresc să se consulte mai des. Ele vor, scrie Agenţia France Presse, să-și coordoneze eforturile în materie de politică europeană și străină, de securitate și apărare, de politică migratorie și de economie, precum și în ce privește informaţia, învăţămîntul, cercetarea, cultura și cooperarea transfontalieră.

Semnătura solemnă a acestui tratat se dorește, din punct de vedere mediatic, și un semnal către toţi euro-scepticii. Italia și Franţa, ţări latine și vecine, ambele făcînd legătura dintre Mediterana și restul Europei, vor să arate că poate fi relansată construcţia europeană într-un spirit de cooperare și dinamism, și că pot crea chiar o nouă „axă“, la fel de puternică precum cea franco-germană.

Sunt mai bine de patru ani de cînd acest tratat este în studiu și în pregătire, și probabil că el ar fi fost semnat mai repede dacă în 2018 și în 2019 relaţiile franco-italiene nu ar fi cunoscut și niște turbulenţe. Italia a avut multe reproșuri de făcut Parisului, de exemplu că nu este solidar cu Roma în chestiunea fenomenului migratoriu sau că le-a acordat azil politic unor extremiști de stînga italieni care au comis acte teroriste în anii 80. În prezent, însă, după cum spune istoricul francez Marc Lazar citat de France Presse, „Parisul și Roma se află în plină lună de miere“