Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interviu cu George Banu: „Gîndirea teatrală este orală“

carti_banu.jpg

Sursa imaginii: 
Tracus Arte / Actes Sud

„Povestirile lui Horatio – portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene“ se intitulează o nouă carte semnată de criticul George Banu, apărută anul  acesta în limba română la Editura Tracus Arte iar în limba franceză la Editura Actes Sud.

Pentru a înţelege semnificaţia acestui titlu trebuie să ne amintim cine este Horaţio în piesa „Hamlet“ a lui William Shakespeare... Horatio este cel mai bun prieten al lui Hamlet, cel care veghează asupra lui și căruia Hamlet îi cere să povestească mai departe lumii ceea ce i s-a întîmplat...

Asemeni lui Horatio, George Banu povestește lumii cum i-a însoţit în contextul diverselor creaţii teatrale pe unii mari artiști, de exemplu pe Antoine Vitez, Patrice Chéreau, Pippo Delbono sau Bob Wilson, și ce i-au spus despre teatru în diverse contexte aceste personalităţi. Matei Vișniec l-a incitat pe George Banu să explice demersul său, pornind de la o constatare interesantă, și anume că „gîndirea teatrală este orală“.

Luni 6 decembrie, la ora 19, Ambasada României de la Paris va găzdui o seară dedicată lui George Banu și prezentării acestei cărţi.