Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Hulot, fost ministru şi figură de seamă a ecologiştilor francezi, se retrage din viaţa publică după noi acuzaţii de violenţe sexuale

hulot.jpg

Nicolas Hulot, fost ministru francez, ex-candidat la presedintia Frantei si ecologist de renume.
Nicolas Hulot, fost ministru francez, ex-candidat la presedintia Frantei si ecologist de renume.
Sursa imaginii: 
LUDOVIC MARIN / AFP

Nicolas Hulot, fost ministru, ex-prezentator de emisiuni televizate şi figură de seamă a ecologiştilor francezi, este ţinta unor noi acuzaţii de agresiuni sexuale şi viol. Mărturiile unoor femei urmează să fie dezvăluite joi seara într-un reportaj televizat pentru canalul public France 2. Acuzaţiile au fost însă déjà dezminţite de Hulot, ocazie cu care respectivul şi-a anunţat «retragerea definitivă din viaţa publică».

«Am să părăsesc preşedinţia onorifică a fundaţiei mele dar am să mă şi retrag definitiv din viaţa publică. Fac asta ca să feresc fundaţia de murdăriile care o să mă împroaşte în zilele următoare şi ca să am conştinţa împăcată. Linşajul mediatic va începe şi sunt scârbit aşa că de acum încolo nu voi mai trăi decât pentru familia şi pritenii mei. In rest, nu mă voi mai exprima deloc».

Declaraţia lui Nicolas Hulot vine după ce s-a aflat că joi seara, în cadrul emisiunii de anchete şi reportaje Envoyé spécial de pe France 2, o serie de 5 femei au depus mărturie contra lui Hulot, acuzându-l de viol şi agresiuni sexuale, cele mai vechi datând din 1989. Ancheta jurnalistică ar fi durat 4 ani, spune ziarul Le Parisien citând declaraţiile grupului public France Télévisions. Nicolas Hulot nu a dorit să se exprime în cadrul reportajului dar venit miercuri pe platoul canalului BFM TV ca să dezmintă vehement aceste «zvonuri şi acuzaţii mincinoase» şi să-şi anunţe totodată retragerea definitivă din viaţa publică.

Nu este pentru prima dată că Nicolas Hulot, unul dintre politicienii cei mai apreciaţi de francezi, este acuzat de astfel de fapte criminale. O plângere contra lui fusese depusă în 2008 de Pascale Mitterrand. Nepoata fostului preşedinte francez François Mitterrand îl acuza atunci pe Hulot de un viol comis în 1997. Afacerea fusese însă clasată, pe de o parte pentru că faptele fuseseră prescrise de justiţie, iar pe de altă parte pentru că acuzaţiile nu-l convinseseră pe deplin pe procurorul din aceea vreme. Existenţa acestor acuzaţii şi anchete fuseseră dezvăluite în 2018, an în care Hulot era ministru al Tranziţiei Ecologice. Mai mulţi membri ai guvernului din care făcea parte atunci, printre care premierul Edouard Philippe, îi luaseră apărarea lui Nicolas Hulot estimând că «nu sunt motive să-i punem la îndoială declaraţiile».