Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naufragiu în Canalul Mânecii: Franţa şi Marea Britanie pledează pentru o mai bună coordonare internaţională

calais.jpg

Politisti francezi patruleazà pe o plajà din nordul Frantei.
Politisti francezi patruleazà pe o plajà din nordul Frantei.
Sursa imaginii: 
Michel Spingler, AP

Cel puţin 27 de migranţi au murit miercuri în tentativa lor de a traversa Canalul Mânecii din Franţa spre Marea Britanie. E vorba de cea mai gravă tragedie migratorie survenită în strâmtoarea care desparte continentul european de insulele britanice. Drama a provocat o adevărată undă de şoc, atât la Paris cât şi la Londra. Cele două capitale s-au acuzat reciproc de responsabiltatea acestei tragedii pe care o atribuie atât călăuzelor cât şi politicilor lor respective.

Acuzaţiile reciproce au dat naştere totuşi la un relativ consens franco-britanic şi anume, cele două ţări trebuie să colaboreze mai îndeaproape în acest dosar al migranţilor care încearcă aproape zilnic să traverseze Canalul Mânecii. Guvernul britanic a propus astfel Franţei să trimită poliţişti care să patruleze împreună cu colegii francezi pe coastele franceze de-a lungul Canalului Mânecii. O propunere care până acum a fost refuzată de Franţa în numele suveranităţii naţionale. „Sper că francezii îşi vor revizui poziţia” spunea un membru al guvernului britanic citat de BBC. Oricum, premierul Boris Johnson i-a reiterat propunerea lui Emmanuel Macron în cursul întrevederii telefonice pe care au avut-o cei doi imediat după tragedia de miercuri.

Totodată, liderul de la Elysée i-a cerut cu această ocazie premierului britanic să se abţină să instrumentalizeze o situaţie dramatică în scopuri politice. Trebuie să acţionăm cu demnitate şi respect, într-un spirit de cooperare eficace fiind vorba de vieţi umane” i-a mai spus Macron liderului britanic. Preşedintele francez a mai asigurat că „Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir” şi a chemat în acest sens la o reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni.

Apelul a fost auzit şi urmat de fapte. Astfel, duminică, la Calais, nu departe de Dunkerque – oraşul-port de unde a plecat miercuri ambarcaţiunea cu circa 30 de migranţi la bord care avea să se răstoarne – se vor întruni miniştri belgian, german, olandez, britanic şi francez însărcinaţi cu imigraţia şi reprezentanţi ai Comisiei europene. „Reuniunea va încerca să definească căile şi mijloacele pentru a întări cooperarea poliţienească, judiciară şi umanitară pentru a combate mai bine reţelele mafiote de călăuze” precizează cabinetul premierului francez.

Victimele naufragiului de miercuri sunt 17 bărbaţi, 7 femei şi 3 tineri. Doi supravieţuitori în stare de hipotermie sunt pentru moment internaţi la spital şi vor fi audiaţi cât de curând. Victimele sunt afgani, kurzi irakieni şi iranieni, spun apropiaţii lor rămaşi la Calais. 5 presupuse călăuze au fost interpelate şi sunt sub ancheta parchetului din Lille. S-a aflat déjà că ambarcaţiunea cu care încercaseră victimele să traverseze Canalul Mânecii fusese cumpărată în Germania. „Primii responsabili ai acestei oribile situaţii sunt călăuzele” a spus Gérald Darmanin, ministrul francez de interne.

O analiză pe care nu o împărtăşesc ONG-urile care îi susţin pe migranţi. In esenţă, asociaţiile spun că dacă migranţii caută să traverseze este pentru că Franţa îi tratează prost. „Nu mai văd decât Anglia ca soluţie. In primul rând pentru că acolo, oamenii din comunităţile lor chiar îi întâmpină bine. Apoi, îşi imaginează că vor putea lucra la negru cât de cât în linişte. In acelaşi timp, ce le putem spune? Eu demult nu îi mai întreb de ce nu rămân în Franţa. Mie mi-e ruşine când văd că există oameni care vor să fugă din ţara mea. Asta este Franţa?” exclamă Claire Millot de la asociaţia Salam.

Orice ar fi, autorităţile franceze sunt la curent cu situaţia şi drama era previzibilă, spun alţii. „De mai multe luni, ambarcaţiunile sunt tot mai mari – au câte 30, 40 chiar 50 de locuri. Cu alte cuvinte, în caz de răsturnare, există mai multe victime. Prefectura franceză face statistici privitoare la plecări. Autorităţile britanice fac de partea lor statistici privind sosirile acolo; cu alte cuvinte autorităţile erau perfect la curent cu situaţia” spune François Guénnoc de la ONG-ul Auberge des migrants.

De la încpeutul anului şi până pe 20 noiembrie, 31.500 de migranţi au plecat de pe coastele franceze spre cele britanice. 7.800 au fost salvaţi în mare, 3 au murit şi 4 sunt daţi dispăruţi. De partea lor, britanicii spun că 27.500 de migranţi au reuşit să traverseze strâmtoarea de la începutul anului. Plecările cu ambarcaţiuni pe mare au devenit tot mai numeroase din 2018, mai exact de când controalele s-au înăsprit în portul Calais şi la intrarea în Eurotunnel.

 
Naufragiu în Canalul Mâneci: Franţa şi Marea Britanie pledează pentru o mai bună coordonare internaţională