Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul 5 de Covid-19 în Franţa: doza de rapel devine obligatorie pentru adulţi iar certificatul verde se înăspreşte

veran.jpg

Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, la conferinta de presà din 25 noiembrie 2021.
Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, la conferinta de presà din 25 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Thomas Coex/ REUTERS

In Franţa, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproape 33.000 de noi cazuri de îmbolnăviri de Covid-19. Situaţia impunea aşadar noi măsuri. Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, le-a anunţat în cursul unei conferinţe de presă. A treia doză de vaccin, purtatul măştii, certificatul verde – ce măsuri concrete a anunţat oficialul francez?

In preambulul intervenţiei sale, Olivier Véran a venit cu veştile bune. „Tinând cont de rata ridicată de vaccinare din Franţa – una dintre cele mai mari din lume, aproape 90% din populaţia adultă – şi graţie gesturilor barieră – mască, teste şi certificat sanitar sau verde - nu vă anunţ nici carantină, nici restricţii de circulaţie nocturnă, nici închidere anticipată a magazinelor, nici limitarea deplasărilor în ţară. In momentul în care numeroşi vecini din Europa sunt confruntaţi cu valul epidemiologic cel mai violent şi sunt nevoiţi să ia măsuri restrictive extreme, noi alegem să împăcăm libertatea cu responsabilitatea. Considerăm că putem trece acest val fără a recuge la uneltele cele mai constrângătoare dacă ştim să folosim cum trebuie toate cărţile pe care le avem în mână” a spus Olivier Véran.

Odată anunţată vestea bună, ministrul francez al Sănătăţii a spus că de sâmbătă încolo, a treia doză de vaccin anti-Covid-19, faimosul booster, va fi accesibilă tuturor majorilor, persoanelor de peste 18 ani, 5 luni după ce au făcut a doua doză. In urma recomandărilor Inaltei Autorităţi de sănătate, termenul a fost deci redus între cele două întrucât până acum trebuia să aştepţi 6 luni între dozele 2 şi 3. Concret, la ora actuală mai rămân de vaccinat 19 milioane de francezi cu a treia doză în următoarele două luni. Rapelul vaccinal trebuie făcut înainte de 15 ianuarie pentru a putea beneficia mai departe de paşaportul sanitar sau certificatul verde cum i se mai spune. Certificat care poate fi şi sub formă de test PCR sau antigenic negativ. Numai că şi aici se schimbă datele problemei. Testele – fie PCR fie antigenice - rămân mai departe contra cost – între 13 şi 45 de euro – dar de luni încolo nu vor mai fi valabile 72 de ore ci doar 24. „Trebuie să-i căutăm pe toţi francezii nevaccinaţi – vreo 5-6 milioane de persoane. Vom mobiliza toate mijloacele în acest sens. Le lansez totodată un apel solemn ca să facă pasul” a insistat oficialul de la Paris.

In fine, Olivier Véran a anunţat că purtatul măştii de protecţie redevine obligatoriu în spaţiile interioare publice, chiar şi pentru cei care au un paşaport sanitar valabil. Prefecţii pot impune masca şi în exterior pentru anumite evenimente, precum târgurile de Crăciun care tocmai se deschid în toată Franţa în acest week-end.

In ceea ce priveşte vaccinarea copiilor de 5-11 ani, Parisul studiază problema dar în orice caz, „această vaccinare nu va putea începe înainte de debutul anului viitor” a precizat Olivier Véran.

Conferinţa de presă a ministrului Sănătăţii a fost urmată de cea a colegului de la Educaţie. Jean-Michel Blanquer a anunţat cu această ocazie că în şcolile primare, clasele nu vor mai fi închise sistematic în caz de contaminare a unui elev. In schimb toţi copii din clasa respectivă vor fi testaţi.

 
Valul 5 de Covid-19 în Franţa: doza de rapel devine obligatorie pentru adulţi iar certificatul verde se înăspreşte