Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migranţi: Britanicii nu mai sunt invitaţi la reuniunea de criză, Emmanuel Macron vorbeşte de «metode neserioase»

un_grup_de_mai_bine_de_40_de_migranti_urca_intr-o_barca_pneumatica_pe_costa_franceza_pentru_a_traversa_canalul_manecii in_apropiere_de_wimereux_franta_24_noiembrie_2021.

Un grup de mai bine de 40 de migranti urca într-o barca pneumatica, pe costa franceza, pentru a traversa Canalul Mânecii, în apropiere de Wimereux, Franta, 24 noiembrie 2021.
Un grup de mai bine de 40 de migranti urca într-o barca pneumatica, pe costa franceza, pentru a traversa Canalul Mânecii, în apropiere de Wimereux, Franta, 24 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS - GONZALO FUENTES

Reuniunea de duminică va avea loc, aşa cum era stabilit, la Calais, pentru a se încerca găsirea unor soluţii la problema migratoare. Dar, ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin a anulat invitaţia adresată iniţial britanicilor după apropourile făcute de premierul Boris Johnson.

Până aici, Franţa şi Marea Britanie păreau că doresc ameliorarea colaborării pentru evitarea unei noi drame în Canalul Mânecii.

Dar, scrisoarea lui Boris Johnson pentru liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron, făcută publică pe Twitter, a declanşat un adevărat război al cuvintelor. Astfel, ministrul de Interne francez a decis să anuleze invitaţia făcută omologului britanic pentru a se întâlni la Calais în acest week-end.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a exprimat la rândul său vizavi despre acestă nouă dispută între Londra şi Paris şi a calificat metodele britanicilor «neserioase»: "Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este prea grav pentru a ceda. Un răspuns poate fi găsit într-o colaborare serioasă, pentru a preveni aceste mişcări, pentru a dezmembra reţelele de traficanţi şi pentru a se evita ca aceşti oameni să ajungă la noi, căci odată ajunşi este prea târziu. Am discutat acum două zile cu premierul Boris Johnson, într-o manieră serioasă. În ceea ce mă priveşte voi continua să aplic ceea ce a fost convenit de toate statele şi de toţi liderii europeni. Sunt surprins de anumite metode de intervenţie atunci când ele nu sunt serioase. Doi lideri nu comunică pe astfel de chestiuni prin intermediul Twitter. Aşadar, duminică, miniştri europeni vor discuta serios pe chestiuni serioase. De aceea, duminică, ministrul Darmanin se reuneşte cu miniştrii din Europa pentru a lucra pe acest subiect. Ulterior vom vedea cu britanicii cum putem acţiona eficient, dacă se decid să fie serioşi".

Într-o scrisoare, premierul britanic Boris Johnson îi cerea preşedintelui Emmanuel Macron să recupereze migranţii ajunşi în Anglia dinspre Franţa. Scrisoarea a fost publicată pe Twitter  la scurt timp după naufragiul în care şi-au pierdut viaţa 27 de oameni, încercând să traverseze canalul Mânecii, dinspre Franţa spre Marea Britanie.

O scrisoare deplasată - a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

O scrisoare pe care, premierul Boris Johnson susţine că nu o regretă.