Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tulpina Omicron: este închiderea frontierelor o soluţie?

omicron.jpg

Pasageri la aeroportul internaţional de la Johannesburg, Africa de Sud, aşteptînd sa facă teste PCR, 27 noiembrie 2021.
Pasageri la aeroportul internaţional de la Johannesburg, Africa de Sud, aşteptînd sa facă teste PCR, 27 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - PHILL MAGAKOE

Numeroase ţări, printre care Franţa, şi-au închis frontierele pentru zborurile venind din zona Africii australe de teama răspîndirii rapide a noii tulpini Omicron descoperită joia trecută în Africa de sud. Opinia publică şi comunitatea ştiinţifică rămîn însă divizate în privinţa eficienţei acestor măsuri.

Închiderea frontierelor şi sistarea zborurilor aeriene au devenit aproape un reflex automat al autorităţilor statale. De la izbucnirea epidemiei acest tip de măsură a reprezentat prima soluţie pragmatică pentru limitarea contaminărilor. Într-un articol apărut în Le Figaro sub semnătura lui Alexis Feerchak citim următoarele: „Pot fi toate aceste măsuri utile sau sunt ele iluzorii? Oamenii de ştiinţă sunt unanimi cel puţin în privinţa unui aspect: cînd o epidemie se instalează pe un teritoriu, controalele la frontiere devin absolut inoperante în măsura în care contaminările venite din exterior nu reprezintă decît o infimă parte din ansamblul cazurilor. Marea dezbatere este legată însă de eficacitatea acestor măsuri în chiar momentele de început ale epidemiei.”

În martie 2020 Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirma în mod categoric că măsurile de închidere a frontierelor erau inutile. Astfel de decizii s-au luat, să ne amintim, după apariţia tulpinei Alpha în Marea Britanie şi a tulpinei Delta în India. În prezent, în contextul apriţiei acestei noi tulpine extrem de contagioasă numită Omicron deciziile de suspendare a zborurilor şi de închidere a frontierelor au fost şi mai rapide, recomandate de altfel şi de Comisia europeană.

Le Figaro citează un studiu apărut în decembrie 2020 în revista Nature de unde rezultă că restricţiile de călătorie reprezintă a treia măsură eficientă în caz de pandemie, după interzicerea reuniunilor publice şi închiderea structurilor educative.

Le Figaro citează şi un specialist în epidemiologie de la Montpellier, cu nume românesc, Mircea Sofonea, care constată că Franţa nu a reuşit încă pînă acum să împiedice sosirea pe teritoriul ei a nici unei noi tulpini. Măsurile de control a frontierelor pot încetini apariţia unei epidemii dacă sunt luate din vreme, dar nu reprezintă soluţia miracol, mai spune Mircea Sofonea.

Iată şi alte opinii evocate de diverşi specialişti: autorităţile statale ar face mai bine să testeze călătorii sosiţi în Franţa, sau măcar să examineze apele reziduale din avioane, după fiecare zbor, ca să vadă dacă conţin sau nu viruşi.

În contextul de prudenţă actual (dar şi al unor semne de panică), unii comentatori din presa hexagonală îşi mai pun o altă întrebare esenţială: dacă Franţa are capacităţile de detectate rapidă a noii tulpini. În cursul zilei de  duminică 28 noiembrie ministrul sănătăţii Olivier Véran a afirmat că Omicron circulă deja, după toate probabilităţile, în Franţa.