Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune europeană la Calais pe tema imigraţiei pe fond de tensiuni între Franţa şi Marea Britanie

capture_decran_2021-11-28_a_18.41.45.png

33 000 de tentative de traversare au fost înregistrate în 2021 de pe teritoriul francez spre Marea Britanie.
33 000 de tentative de traversare au fost înregistrate în 2021 de pe teritoriul francez spre Marea Britanie.
Sursa imaginii: 
REUTERS - POOL

În Franţa, în oraşul Calais, a avut loc duminică 28 noiembrie o reuniune europeană la nivel de miniştri de interne pe tema presiunii migratorii la frontierele Uniunii Europene. Principalul punct pe ordinea de zi a fost însă chestiunea traversărilor ilegale de pe ţărmul francez spre Marea Britanie.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin s-a întîlnit la Calais cu omologii săi belgian, german şi olandez, într-un moment cînd între Uniunea Europeană şi Marea Britanie au apărut tensiuni serioase la capitolul legat de migranţi. De altfel la reuniune ar fi trebuit să participe şi responsabili britanici dar pînă la urmă ministrul britanic de interne Priti Patel nu a mai fost invitat. Acesta a anunţat însă printr-un mesaj trimis pe Twitter că va avea la început de decembrie întîlniri urgente cu omologii săi europeni pentru ca pe viitor să poată fi evitate tragedii precum cea care a avut loc miercurea trecută cînd 27 de migranţi au murit încercînd să traverseze Canalul Mînecii cu o ambarcaţiune pneumatică.

Responsabilii europeni vor să ia măsuri drastice împotriva traficanţilor de fiinţe umane. Dar în context Franţa este iritată de sugestia făcută public de premierul Boris Johnson, şi anume ca toţi migranţii sosiţi ilegal pe teritoriul britanic de pe ţărmul francez să fie trimişi înapoi. Europenii consideră că Marea Britanie ar trebui să-şi modifice politica de primire a migranţilor, de exemplu cînd se pune problema întregirii familiilor. Una dintre primele victime identificate după tragedia de pe 24 noiembrie este o tînără femeie care dorea de fapt să ajungă la soţul său aflat deja în Marea Britanie.

Unii responsabili europeni formulează critici severe la adresa lui Boris Johnson care a dorit Brexit-ul tocmai pentru un control total al frontierelor, ori în prezent el le reproşează europenilor, şi mai ales francezilor, că nu păzesc suficient de bine frontierele exterioare ale Marii Britanii. Comisarul european însărcinat cu chestiunile migratorii, Margaritis Schianis, a lansat un apel în direcţia Londrei pentru a se implica mai mult în gestiunea fluxului de migranţi. Iar unii comentatori consideră că Boris Johnson încearcă să provoace o criză cu Uniunea Europeană pe tema migranţilor pentru a devia atenţia opiniei publice britanice de la numeroase probleme economice interne provocate tocmai de Brexit.

Uniunea Europeană este confruntată de fapt cu situaţii paradoxale la frontierele ei estice şi vestice. La frontiera ei estică Rusia şi Republica Belarus orchestrează o presiune maximă asupra Uniunii Europene cu migranţi aduşi din diverse ţări africane şi ale Orientului apropiat care vor să pătrundă pe teritoriul european, considerat de ei un El Dorado. Iar de pe coastele Franţei şi ale Belgiei mii de migranţi aflaţi deja pe teritoriul Uniunii Europene vor să o părăsească pentru a ajunge în Marea Britanie văzută ca un El Dorado şi mai promiţător decît cel comunitar…

Anul acesta tentativele de traversare a Canalului Mînecii de pe ţărmul francez s-au triplat faţă de 2020. Autorităţile franceze au repertoriat 33 000 de tentative de traversare, iar cel puţin 25 800 de migranţi au reuşit să ajungă în Marea Britanie.