Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joséphine Baker: Prima femeie de culoare în Panthéon

josephine_baker_intra_in_pantheon_la_46_de_ani_de_la_decesul_ei_30_noiembrie_2021_paris.jpg

Joséphine Baker intra în Panthéon la 46 de ani de la decesul ei, 30 noiembrie 2021, Paris.
Joséphine Baker intra în Panthéon la 46 de ani de la decesul ei, 30 noiembrie 2021, Paris.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Franco-americana Joséphine Baker a devenit prima femeie de culoare care a intrat în Panthéon, templul laic al Republicii Franceze şi în care se odihnesc marile personalităţi ale Franţei. Este practic un omagiu ce îi este adus artistei, cântăreţei de music-hall, activistei în Rezistenţa franceză în cel de-al Doilea Război Mondial şi militantei antirasism.

Trebuie spus că nu au fost depuse în Panthéon rămăşiţele lui Joséphine Baker, ea se va odihni în continuare în acelaşi loc în care a fost înmormântată la decesul său, în 1975, la cimitirul marin din Monaco, alături de soţul ei, de unul din copiii săi şi de prinţesa Grace de Monaco, una din prietenele sale foarte bune.

Cenotaful său – un sicriu ce nu conţine trupul neînsufleţit- dar în care, în acest caz, s-a regăsit pământ din Monaco, din Paris, de la castelul Milandes din Dordogne – în care familia a trăit timp de 20 de ani şi din Saint-Louis - oraşul natal al lui Joséphine- situat în Statele Unite, a fost depus acum în celebra necropolă pariziană pe a cărei faţadă stă scris «marilor oameni, patria recunoscătoare».


Cenotaful a fost adus, pe un covor rosu, de militari ai Fortelor Aeriene franceze. Aici el poate fi observat în fata Panthéonului, Paris, 30 noiembrie 2021.
Cenotaful a fost adus, pe un covor rosu, de militari ai Fortelor Aeriene franceze. Aici el poate fi observat în fata Panthéonului, Paris, 30 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

La ceremonie au asistat 9 dintre copiii ei, numeroşi politicieni, artişti şi mulţi americani. Joséphine Baker, născută în 1906 în Statele Unite iar ulterior devenită franceză, a devenit astfel prima femeie de culoare ce a intrat în Panthéon şi a 6-a femeie ce este primită în celebrul mausoleu.

"Franţa mea este Joséphine", a spus, în discursul său, preşedintele Emmanuel Macron, salutând eroina de război, combatanta, dansatoarea, cântăreaţa. Pentru liderul de la Elysée, «Joséphine Baker intră în Panthéon pentru a ne aduce aminte, la toţi, frumuseţea imperceptibilă a destinului nostru colectiv»: «Joséphine Baker, intraţi în Panthéon-ul nostru şi aduceţi un aer de fantezie, unul îndrăzneţ. Pentru prima dată, intră aici, o oarecare idee de libertate, dar şi de petrecere. Intraţi în Panthéonul nostru deoarece aţi iubit Franţa, pentru că i-aţi arătat veritabila cale. Intraţi în Panthéonul nostru deoarece, deşi sunteţi născută în Statele Unite, nu există altcineva mai francez decât dumneavoastră». 

Fiul lui Joséphine, Brian Bouillon Baker a spus, la rândul său, că «este un moment de speranţă şi un puternic mesaj pentru noile generaţii» iar Marianne Zinzer, una din fiicele lui Joséphine, speră ca «mesajele de toleranţă şi de deschidere către cei de lângă, să fie auzite de francezi ».

Pe faţa edificiului laic au fost proiectate imagini despre viaţa lui Joséphine Baker, în aplauzele publicului, care, a putut să audă încă o dată, vocea artistei care spunea despre ea că a fost «adoptată de Franţa». Întrebată de ce a ales să lupte în Rezistenţa franceză, împotriva  ocupaţiei naziste, Joséphine Baker a răspuns că a dorit «să apere omul şi demnitatea umană».

Intrarea în Panthéon intervine la 46 de ani de la decesul său, pe 12 aprilie 1975, la vârsta de 68 de ani, la trei zile după ce sărbătorise 50 de ani petrecuţi pe scena franceză.

Se alătură astfel unei serii de personalităţi care au marcat Franţa – oameni de stat, eroi de război, scriitori: Victor Hugo, Emile Zola, Jean Moulin, Marie Curie.

Cenotaful, acoperit de drapelul francez, va rămâne în cursul nopţii în inima Panthéonului iar miercuri, într-o ceremonie familială, el va fi coborât în cripta cu numărul 13, unde se regăseşte deja scriitorul Maurice Genevoix.

De-a lungul vieţii, Joséphine Baker s-a bătut împotriva discriminării rasiale, fiind victima lor în ţara natală în special. Cu cel de-al patrulea soţ, a devenit mama a 12 copii, a unui « trib curcubeu », după cum se exprima, adoptând copilaşii în timpul turneelor sale.

În 1963, la Washington, Joséphine asista la faimosul discurs susţinut de Martin Luther King - "I have a dream". « Acest marş pentru drepturile americanilor de culoare a fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea », spunea Joséphine Baker ulterior.

Proiectie pe fatada Panthéonului - Martin Luther King si Joséphine Baker, 30 noiembrie 2021, Paris.
Proiectie pe fatada Panthéonului - Martin Luther King si Joséphine Baker, 30 noiembrie 2021, Paris.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca