Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suedia: Antony Blinken și Serghei Lavrov, discuție tensionată pe tema Ucrainei

secretarul_american_de_stat_antony_blinken_si_ministrul_rus_de_externe_serghei_lavrov_in_cadrul_unei_reuniuni_derulate_la_reykjavik_19_mai_2021.

Secretarul american de stat, Antony Blinken si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni derulate la Reykjavik, 19 mai 2021.
Secretarul american de stat, Antony Blinken si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni derulate la Reykjavik, 19 mai 2021.
Sursa imaginii: 
© AP (Archives)

Discuție tensionată în Suedia, între șefii diplomației americane și rusești, Antony Blinken și Serghei Lavrov, înainte de conferința asupra securității europene, organizată de OCDE. Seful diplomației americane, Antony Blinken susține că are “dovezi” privind o eventuală invazie a Ucrainei de Rusia și a amenințat Moscova cu sancțiuni economice în cazul în care invazia va avea loc. Antony Blinken i-a cerut omologului rus, Serghei Lavrov, să de-a dovadă de ’diplomație‘. Iar Lavrov a cerut la rândul său, omologului american, «garanții de securitate» la frontierele occidentale ale Rusiei.

Este prima dată când Washington susține că are "dovezi" privind eventuale comasări de trupe rusești la frontierele Ucrainei și o posibilă invazie. Statele Unite amenință cu «sancțiuni economice cu impact ridicat» în cazul în care invazia va avea loc.

Kiev și aliații occidentali atenționează, din noiembrie, asupra unor pregătiri ce au loc în acest sens.

Moscova a negat că pregătește un atac și a reproșat NATO că nu face altceva decât să tulbure apele.

Antony Blinken s-a declarat preocupat de situație și a insistat asupra faptului că “diplomația este singura manieră responsabilă pentru a rezolva această criză”.

Moscova a răspuns deja, acuzând la rândul său Ucraina că ar comasa zeci de mii de soldați în estul țării. Președintele Vladimir Putin a cerut, miercuri, negocieri.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut tot miercuri, discuții directe cu Moscova privind conflictul ce se prelungește în estul țării sale.

Antony Blinken susține că este pregătit să faciliteze punerea în practică a acordurilor de la Minsk, încheiate după anexarea de către Rusia a Crimeei, în 2014, pentru a regla conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși, acorduri ce nu au fost niciodată aplicate cu adevărat.

“Scenariul de coșmar al unei confruntări militare » este pe cale să revină în Europa, a atenționat Serghei Lavrov care, a acuzat NATO că «își apropie infrastructura militară de frontierele rusești».

Serghei Lavrov a cerut omologului american să nu «antreneze Ucraina în jocul geopolitic al Statelor Unite», în caz contrar, Moscova “ar fi constrânsă să ia măsuri pentru a restabili echilibrul militaro-strategic”, se arată într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

În ciuda unui ton cordial, întâlnirea s-a ținut într-un climat exploziv.

Miercuri, președintele Vladimir Putin a cerut “garanții juridice » împotriva extinderii NATO către Est, pentru a include Ucraina.

Joi, șeful diplomației americane s-a întâlnit în capitala Suediei și cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba care, a cerut măsuri disuasive pentru ca președintele Vladimir Putin să “se gândească de două ori înainte să recurgă la forța militară”.

Între timp, serviciile de securitate rusești anunță că au arestat trei spioni ucraineni, implicați într-un atac cu explozivi.

Nu s-a detaliat însă unde anume au fost interceptați și nici când. Într-un comunicat, serviciile susțin că doi dintre posibilii spioni s-au deplasat în Rusia pentru a culege informații despre instalații strategice vitale și despre infrastructura de transport. Armamanet a fost descoperit într-un vehicul pe care îl utilizau.

Potrivit serviciilor rusești, cei doi ar fi mărturisit că au fost recrutați de serviciile ucrainene iar un al treilea a fost descoperit cu doi explozibili improvizați ce reprezentau echivalentul a 1,5 kg de TNT.

De partea lor, serviciile de securitate ucrainene susțin că anunțul face parte din “propaganda informațională” a Rusiei. În replică, Ucraina spune că în ultímele luni a descoperit 50 de agenți ai serviciilor rusești și a recenzat 5.000 de atacuri informatice conduse de Moscova.