Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un hacker franco-israelian, judecat la Paris pentru hărţuire pe internet şi bancuri proaste

gregory_chelli_m.jpg

Capturà de ecran (veche) a paginii Facebook a hacker-ului franco-israelian Grégory Chelli, alias Ulcan.
Capturà de ecran (veche) a paginii Facebook a hacker-ului franco-israelian Grégory Chelli, alias Ulcan.
Sursa imaginii: 
france24.com

La Paris a început un proces inedit, cel al hacker-ul franco-israelian Ulcan. Cunoscut pentru bancurile sale fără nicio limită, insuportabile, el este judecat timp de două zile de tribunalul corecţional din capitala Franţei pentru o serie de apeluri răuvoitoare care au vizat mai multe personalităţi politco-mediatice. Acuzatul, azi în vârstă de 39 de ani, este stabilit de 8 ani în Israel şi nu a fost prezent la deschiderea procesului său.

Ulcan, pe numele său adevărat Grégory Chelli, s-a făcut cunoscut făcând bancuri proaste pe seama unor jurnalişti sau oameni politici pe care îi consideră antisionişti. Astfel, în toamna anului 2014, în urma unor bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, muncipalitatea oraşului Lille – condusă de socialista Martine Aubry – decide să îngheţe temporar o înfrăţire cu un oraş israelian. Pe pagina sa Facebook, hacker-ul o ameninţă pe primăriţă cu „sancţiuni” după care o hărţuieşte nopţi la rând la telefon. In fine, Ulcan va suna la poliţie şi, prezentându-se drept soţul lui Martine Aubry, spune că şi-a ucis soţia şi că s-a închis în casă cu arma în mână. Evident că poliţia a debarcat cu toate sirenele aprinse în faţa domiciliului primăriţei, lucru pe care aceasta nu-l va uita toată viaţa. Cu toate acestea, Martine Aubry nu a venit la tribunal joi pe motiv că nici acuzatul nu e prezent.

Dacă bancul prost cu edila din Lille s-a terminat cu bine, un altul a avut consecinţe dramatice. Tot în 2014, piratul informatic, adept al atacurilor contra site-urilor pro-palestiniene, lansează o serie de atacuri contra site-ului de informaţii francez Rue89. Asta după ce acesta publicase un portret al hacker-ului pe care Ulcan nu l-a apreciat. Urmează din nou apeluri la poliţie în care spune că un bărbat şi-a ucis soţia şi copilul şi dă adresa părinţilor jurnalistului care semnase portretul incriminat. Al doilea „banc” de acest gen este un telefon dat părinţilor jurnalistului în care le spune că fiul lor a murit. Tatăl respectivului jurnalist va face un infarct iar peste câteva săptămâni va muri.

In acest ultim dosar, un judecător de instrucţie a decis în 2019 că Ulcan trebuie judecat în faţa unei curţi cu juri sub acuzaţia de „violenţe voluntare cu premeditare care au dus la moarte fără intenţia de a o provoca”. Din motive procedurale, decizia a fost însă anulată anul trecut de Curtea de casaţie. Dosarul a fost reluat zilele trecute de un nou judecător de instrucţie.

O altă personalitate „atacată” de piratul franco-israelian a fost Pierre Haski, directorul din aceea vreme al site-ului Rue89. Ulcan i-a piratat telefonul mobil, a sunat la poliţie şi-a s-a prezent ca fiind jurnalistul. Le-a spus poliţiştilor că tocmai şi-a înjunghiat soţia şi că a dat drumul la gaz în imobil. In plină noapte, debarcă deci în faţa domiciliului lui Haski 50 de oameni – poliţişti, pompieri, ambulanţe. „Nu sunt simple bancuri cum pretinde el. Sunt glume disproporţionate şi de o violenţă insuportabilă din partea cuiva care se crede deasupra legilor” spune azi jurnalistul. El speră ca hacker-ul să fie condamnat, acest lucru creând un precedent.

Este însă puţin probabil ca justiţia franceză să reuşească să punămâna pe Ulcan, stabilit din 2013 în Israel. In plus, avocatul său spune că „pe fond, nu există niciun element care să demonstreze că e vorba de Grégory Chelli” chiar dacă acesta a revendicat o serie de acte de pirataj contra altor site-uri precum Radio France, Mediapart şi Libération.

Pentru faptele judecate joi şi vineri, Ulcan riscă maximum 5 ani închisoare şi 45.000 de euro amendă.

 
Un hacker franco-israelian, judecat la Paris pentru hărţuire pe internet şi bancuri proaste