Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bicentenarul Napoleon: să întoarcem paginile

bicentenairenapoleonlivrespresse.png

Selectie de càrti, reviste si alte publicatii apàrute în Franta cu ocazia bicentenarului mortii lui Napoleon.
Selectie de càrti, reviste si alte publicatii apàrute în Franta cu ocazia bicentenarului mortii lui Napoleon.
Sursa imaginii: 
Patrice Martin

Cu ocazia bicentenarului morţii lui Napoleon, redacţiile în limbi străine de la RFI – printre care şi RFI Romania – au decis ă scoată în evidenţă anumite faţete mai puţin cunoscute ale fostului Împărat al francezilor. Acesta şi-a lăsat amprenta, bineînţeles în Franţa, dar şi în multe alte ţări din lume. Stau mărturie numeroasele reportaje şi dosare realizate pe această temă în Brazilia, Belgia, Rusia, Spania, Portugalia şi, fireşte, România. Peste câteva zile, "Anul Napoleon" se încheie, ocazie deci de a-i face bilanţul, începând cu cel referitor la apariţiile editoriale.

De când a murit, în 1821, Napoleon este o sursă inepuizabilă pentru scriitori, istorici şi editori. Mai bine de o carte pe zi este scrisă şi publicată de atunci, în fiecare zi, undeva în lume, spune Jean Tulard, mare istoric şi specialist al lui Napoleon. Chiar şi această cifră colosală este însă mult subevaluată, afirmă de partea ei Chantal Prévot. Bibliotecara Fundaţiei Napolon a regrupat toate bazele de date ale celor mai mari biblioteci din lume şi a ajuns la aproape 2 cărţi despre Napoleon publicate zilnic, undeva pe glob. In acest caz, ajungem la 220.000 de volume şi este vorba, importantă precizare, doar despre cele care conţin în titlu cuvintele «Napoleon» sau «Bonaparte». De când a murit, Napoleon fascinează aşadar lumea literară şi editorială.

Cu ocazia bicentenarului morţii sale, contrar aşteptărilor şi aparenţelor, nu a avut loc nici o explozie de titluri. Cărţile care au apărut în ultimele 12 luni, oricum ar fi fost publicate. Ce s-a schimbat însă sunt tirajele, mult peste cele care se practică în anii «normali». Astfel, volumul «Pour Napoléon» al lui Thierry Lentz a ajuns la aproape 20.000 de vânzări – un record pentru acest tip de carte – la fel ca şi «Napoléon à Sainte-Hélène» semnat de Pierre Branda. De notat că anul acesta nu a existat nicio carte majoră anti-Napoleon.

Desant în atelierele libertàtii presei, Grandville 1833.
Desant în atelierele libertàtii presei, Grandville 1833.

Un alt aspect al acestui bicentenar a fost multidudinea de expoziţii. «Napoléon n’est plus» la Muzeul Armatei din Paris, monumentala «Napoléon» încă în curs până la finele anului la Grande Halle de la Villette, «Un Palais pour l’Empereur» la castelul din Fontainebleau dar şi «Napoléon et la littérature» la muzeul Masséna din Nisa – iată doar câteva exemple.

Napoleon, cititor bulimic, avea 70.000 de volume în diversele sale biblioteci

Presa – de care Napoleon se temea mai mult decât de orice batalion de baionete – nu a fost nici ea mai prejos. Un număr colosal de publicaţii au rivalizat pentru a ilustra evenimentul. Startul l-a dat revisat Le Point care încă din decembrie 2020 a publicat un număr special consacrat fostului Împărat. Au urmat Le Figaro, le Monde, Paris Match, etc. Comentariile au fost foarte variate, de la cele mai critice la cele mai elogioase, încă o dovadă a raportului ambiguu pe care Napoleon l-a întreţinut cu presa. Până şi presa de opinie din Franţa nu l-a uitat pe Napoleon, precum revista satirică Charlie Hebdo care a publicat pe coperta sa un desen cu un uriaş Împărat care trăgea cu tunul în nişte blocuri, aluzie pe vremea aceea la o tribună controversata semnată de mai mulţi militari.

Abundenţa de cărţi, articole şi numere speciale acumulate de când a murit Napoleon este un fel de omagiu postum adus celui care a fost un cititor bulimic. In bibliotecile sale, răspândite mai peste tot, Împăratul avea vreo 70.000 de volume. Lui Napoleon îi plăcea să-şi organizeze singur bibliotecile şi a regretat foarte mult că ultima pe care a avut-o, cea de la Sfânta-Elena, nu conţinea «decât» 5.000 de cărţi ! Era pasionat de tot şi toate – istorie, geografie, poezie, teatru – cu o singură excepţie: operele religioase, oarecum de aşteptat din partea unui om al Revoluţiei franceze şi copil al Epocii Luminilor.

Biblioteca galeriei lui Diana, castelul Fontainebleau, 2014.
Biblioteca galeriei lui Diana, castelul Fontainebleau, 2014.
Sursa imaginii: 
Florian Riva

A întoarce pagina «Anului Napoleon» prin prisma presei şi a literaturii este pentru redacţiile de limbi de la RFI ocazia ideală de a deschide capitolul anului care începe în curând, 2022, cel al împlinirii a 400 de ani de la naşterea unui alt francez celebru cunsocut în lumea întreagă şi anume Jean-Baptiste Poquelin, zis Molière.

 

Text tradus si adaptat de Vasile Damian

 
Bicentenarul Napoleon: să întoarcem pagina