Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul 5 de Covid: francezii nu vor avea carantină sau noi restricţii în ajun de sărbători

castex.jpg

Jean Castex, premierul Frantei, la conferinta de presà din 6 decembrie 2021.
Jean Castex, premierul Frantei, la conferinta de presà din 6 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Thomas Samson, pool, AFP

In contextul unei situaţii saniatre tot mai degradate, a unei recrudescenţe a numărului de cazuri de Covid-19 – 50.000 pe zi de câteva zile încoace – premierul Franţei Jean Castex şi ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran au anunţat o serie de noi măsuri pentru a limita propagarea valului 5 al epidemiei. Francezii nu riscă însă nicio nouă carantină sau restricţii de circulaţie înainte de sărbătorile de sfârşit de an, în mare parte graţie ratei importante de vaccinare, 90% din populaţia adultă (persoane de peste 12 ani) a ţării.

«Virusul circulă din nou repede şi peste tot în ţară. Situaţia nu este însă aceeaşi precum cea de la valurile precedente» a precizat Jean Castex. In opinia premierului francez, acest lucru se datorează ratei mari de vaccinare a populaţiei. 52 de milioane de francezi eligibili pentru vaccinare – adică cu vârsta de peste 12 ani - au fost imunizaţi. 10 milioane dintre ei şi-au primit déjà doza de rapel iar până la sfârşitul anului, ritmul va creşte datorită deschiderii a 200 de noi centre de vaccinare pe lângă cele 1.300 déjà existente. «Fără această rată de vaccinare, am fi luat cu siguranţă acum noi măsuri de carantinare şi restricţii de circulaţie» a precizat premierul.

Celor circa 6 milioane de francezi care încă nu s-au vaccinat deloc, primul ministru le-a lansat un nou apel solemn şi s-a arătat încrezător. «Zilnic, între 20 şi 30.000 de francezi nevaccinaţi fac pasul şi se duc să se înţepe anti-Covid» a spus Castex.

Pentru a diminua acest al 5-lea val, premierul şi ministrul sănăţii au anunţat o serie de noi măsuri. Cea mai drastică se referă la închiderea discotecilor timp de o lună. «Virusul circulă mult printre tineri iar purtatul măştii în aceste locuri este greu de impus» a explicat premierul. Pentru a discuta modalităţile de ajutorare a acestui sector, déjà grav afectat de precedentele valuri de Covid, reprezentanţii patronilor de discoteci sunt primiţi marţi în audienţă la ministerul Economiei.

In şcolile primare – adică acolo unde copii au sub 12 ani deci nu pot fi deocamdată vaccinaţi – protocolul sanitar se înăspreşte. De exemplu, se reimpune masca tot timpul şi peste tot, adică inclusiv în timpul recreaţiei. La cantină se va evita amestecul de clase iar sporturile de contact vor fi limitate. In fine, se va menţine politica de depistare a tuturor elevilor cum apare un caz pozitiv într-o clasă.

Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani cu riscuri medicale – obezitate, diabet sau alte patologii – va putea începe după 15 decembrie. Vreo 350.000 de tineri sunt eligibili în această categorie. Restul copiilor din această tranşă de vârstă trebui să mai aştepte ultimele arbitraje ale forurilor medicale.

Telemunca revine din nou în forţă. «Peste tot unde este posibil şi nu se aplică déjà, trebuie mers spre obiectivul de 2-3 zile de muncă de acasă. La funcţionarii publici, regula va fi de trei zile de telemuncă pe săptămână» a insistat seful guvernului.

In fine, apelând la spiritul de responsabilitate al cetăţenilor, liderii politici francezi au insistat pe «restrângerea interacţiunile sociale şi a momentelor conviviale în următoarele 2 săptămâni pentru a putea profita apoi de sărbătorile de Crăciun şi de An nou».

 
Valul 5 de Covid în Franţa: francezii nu vor avea carantină sau noi restricţii în ajun de sărbători