Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul rus Viktor Ierofeiev în Le Figaro: „Rusia are un regim monstruos”

biden_putin.jpg

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Colaj RFI, AFP - ERIC BARADAT, PAVEL GOLOVKIN

În contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, occidentalii încearcă în această perioadă să arate că sunt uniţi şi decişi să facă tot posibilul pentru ca suveranitatea Ucrainei să fie respectată. Discuţia prin videoconferinţă dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden, programată marţi 7 decembrie, a fost prefaţată luni 6 decembrie de un comunicat comun semnat de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia. Liderii acestor cinci ţări s-au consultat de altfel tot prin videoconferinţă înaintea discuţiei dintre Putin şi Biden.

În comunicatul publicat luni 6 decembrie de Palatul Elysée, preşedintele Emmanuel Macron şi ceilalţi patru lideri adoptă un ton grav dar fără să recurgă la ameninţări directe la adresa Rusiei. Cei cinci se angajează să menţină pacea şi securitatea în Europa şi cer Rusiei să înceapă negocieri cu Ucraina în cadrul aşa-numitului „format Normandia”.

Sub egida Franţei şi a Germaniei, ruşii şi ucrainenii au stat de vorbă în trecut, dar acest lucru a fost posibil în mare parte datorită presiunilor şi insistenţelor doamnei Angela Merkel, fosta cancelară a Germaniei. Probabil că singurul lider european pe care Putin l-a respectat cît de cît a fost tocmai Angela Merkel, ceea ce a permis cîteva contacte la nivel înalt sau la nivel de miniştri de externe în această formulă. Acum, însă, după plecarea doamnei Merkel de la putere, şi mai ales datorită fapului că Franţa se află în campanie electorală în vederea prezidenţialelor din primăvara anului viitor, este greu de crezut că Putin mai consideră drept eficient formatul Normandia.

Concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina suscită în presa europeană şi americană tot felul de speculaţii. De fapt, nimeni nu ştie ce gîndeşte Vladimir Putin şi pînă unde poate merge cu provocările. Deseori diverşi experţi în geopolitică au arătat că occidentalii nu dispun de instrumentele conceptuale necesare pentru a-i înţelege pe ruşi în general şi pe liderii de la Kremlin în special. Din cînd în cînd, însă, presa franceză le cere ajutorul scriitorilor şi intelectualilor ruşi în acest sens. Este ca şi cum le-ar spune: ajutaţi-ne să înţelegem cum gîndesc ruşii, şi mai ales ce gîndesc despre Occident.

Un astfel de interviu foarte interesant a fost publicat pe data de 2 decembrie de cotidianul Le Figaro cu scriitorul Viktor Ierofeiev. Născut în 1947 într-o familie de nomenclaturişti, Viktor Vladimirovici Ierofeiev a trăit în copilărie cu părinţii la Paris, a devenit scriitor interzis în perioada Brejnev şi s-a impus ca o celebritate mediatică după venirea lui Gorbaciov la putere. Printre altele el este autorul unei lucrări intitulată „Enciclopedia sufletului rus”. Ceea ce spune Ierofeiev despre Rusia şi despre ruşi mi se pare de-a dreptul dramatic şi îngrijorător. După ce bolşevicii au venit la putere, explică Ierofeiev, în Rusia s-a produs un genocid, în sensul că elitele şi oamenii competenţi au fost fie ucişi, fie împinşi la exil, fie obligaţi la un exil interior, deci la tăcere. Singura valoare în lumea rusă este forţa, iar acest cult al forţei se simte pe toată scara societăţii.

Viktor Ierofeiev consideră că Rusia a devenit o ţară monstruoasă, şi iată demonstraţia sa: „Lumea a crezut întotdeauna că la noi răul se afla în sfera puterii şi că poporul era de fapt bun. Dar în ultimii treizei de ani poporul rus ne-a arătat că, în ciuda a ceea ce ne-am imaginat, este mult mai aproape de putere decît de liberali. Putin este fără îndoială preşedintele poporului rus. Citesc deseori critici formulate în Polonia şi Germania prin care este denunţată monstruozitatea regimului din Rusia, şi este adevărat că el este monstruos. Dar Rusia însăşi este atît de monstruoasă încît se arată dispusă să accepte acest regim.”

Viktor Ierofeiev mai arată în interviul său că va publica în curînd în Germania o carte intitulată Le Grand Voyou. Cuvîntul voyou, în franceză, are mai multe conotaţii: tîlhar de drumul mare, agresor, asasin, răufăcător… În limbajul mediatic se vorbeşte deseori despre state agresoare. În engleză se foloseşte termenul de evil state. Scriitorul rus consideră că în Rusia răufăcătorul a devenit un simbol. Citez din nou din afirmaţiile sale: „Pentru mine această formă de rău îl caracterizează nu doar pe Putin, ea caracterizează ansamblul poporului. Şi se simte în lipsa noatră de umanitate, în impunitatea vizibilă peste tot, în atitudinea noastră oribilă faţă de femeie considerată un obiect al plăcerii, mereu umilită şi dominată. În Rusia este important întotdeauna să umileşti şi să-ţi arăţi puterea. De fapt, doi răufăcători s-au întîlnit. Unul se află la putere, iar celălalt, un gigant răufăcător colectiv, este chiar poporul.”

Ceea ce spune despre ţara sa scriitorul rus pare să-l sperie chiar şi pe jurnalistul de la Le Figaro care îi pune întrebări… Occidentul deseori naiv şi mereu în criză ar trebui să reflecteze serios la astfel de analize, chiar dacă uneori sunt presărate şi de elemente de teribilism.