Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport privind inegalităţile pe planetă: bogaţii tot mai prosperi, săracii tot mai suferinzi

capture_decran_2021-12-07_a_18.56.14.png

Sursa imaginii: 
RFI / istock

Potrivit unui raport publicat marţi 7 decembrie de Laboratorul inegalităţilor mondiale (World Inequality Lab), pandemia a însemnat pentru cei bogaţi o ocazie de a cîştiga şi mai mulţi bani, iar celor săraci le-a agravat situaţia. Raportul a fost coordonat, printre alţii, de economistul francez Thomas Piketty.

Rezultatul acestei anchete nu este de loc surprinzător. Datele pe care le-au cules economiştii de pe toate continentele confirmă ceea ce spuneau unii specialişti despre globalizare încă înainte de izbucnirea pandemiei, şi anume că ea, globalizarea, nu este chiar miracolul anunţat cu surle şi trîmbiţe în urmă cu peste două decenii.

Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America latină sunt, potrivit raportului, regiunile cu cele mai mari inegalităţi. În ultimii 25 de ani averile celor bogaţi s-au triplat. Doar anul trecut patrimoniul acestui grup favorizat a crescut cu 3600 de miliarde de dolari. Ceea ce, precizează comentatorii avizaţi, echivalează cu cheltuielile anuale din domeniul sănătăţii ale tuturor ţărilor din lume.

Cotidianul Libération reia cîteva cifre halucinante. La fiecare 17 ore un nou individ intră în cercul miliardarilor, deja în număr de 2755 pe planetă. Fenomenul îmbogăţirii celor bogaţi este vizibil şi în Franţa unde 500 de mari averi sunt echivalentul a 30 la sută din produsul intern brut. Ceea ce înseamnă că acest club restrîns este de trei ori mai bogat azi decît era acum zece ani.

În cursul secolului trecut, spun specialişti citaţi tot de Libération, inegalităţile au fost în recul, printre altele datorită celor două războaie mondiale, a crizei economice din 1929 şi a prosperităţii înregistrată după 1968. Tendinţa s-a inversat însă după 1983 pe fondul unui val de liberalizări.

În contextul acestui tablou deprimant, Europa rămîne totuşi zona cea mai puţin perturbată de adîncirea inegalităţilor. Un motiv în plus pentru a crede în acest proiect comunitar în cadrul căruia statele au şi o politică socială.

Un alt fenomen menţionat în raportul publicat de Laboratorul inegalităţilor mondiale este sărăcitea statelor în paralel cu creşterea patrimoniului privat. În anii următori probabil că va lua amploare dezbaterea în jurul impozitării mai severe a celor bogaţi. Utopia potrivit căreia ploaia de bani care cade peste cei bogaţi s-ar revărsta sub formă de mici şiroaie constante şi asupra celor săraci nu mai este credibilă.