Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: contaminări în creştere dar şi vaccinări masive cu a treia doză

capture_decran_2021-12-08_a_17.12.24.png

Sursa imaginii: 
AP - Juan Karita

În Franţa cifrele privind contaminările nu sunt de loc bune şi multă lume se întreabă dacă perioada Crăciunului şi a Anului Nou va putea fi sărbătoriră în mod normal. În Europa se instalează şi o vie dezbatere legată de obligativitatea vaccinării.

Miercuri 8 decembrie cifrele furnizate de autorităţile sanitare pe ultimele 24 de ore erau extrem de neliniştitoare: peste 59 000 de contaminări. În paralel însă francezii se vaccinează masiv cu a treia doză, ceea ce este o veste bună. Unii specialişti spun că momentul de apogeu al acestui nou val de contaminări, al cincilea, se va situa în jur de 15 decembrie, alţii consideră că el va fi înregistrat în cursul lunii ianuarie.

Personal constat că încep să apară comentarii despre necesitatea unei vaccinări, în viitor, cu o a patra doză… La cîtă vreme după cea de-a treia, rămîne de văzut. Cu cîteva zile în urmă preşedintele Emmanuel Macron încerca să le ridice moralul francezilor spunînd că noua tulpină Omicron nu este, totuşi, atît de periculoasă pe cît s-a crezut – el prelua concluzii formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de autorităţile sanitare americane.

În paralel, se instalează în Europa o dezbatere de loc senină pe marginea obligativităţii vaccinale. Austria, Grecia, Polonia au decretat vaccinarea obligatorie, alte ţări preconizează aceeaşi măsură, multe altele însă ezită. În Europa 66 la sută din populaţie este în prezent vaccinată, dar cu mari disparităţi de la ţară la ţară.

Turnura politică pe care o iau dezbaterile şi manifestaţiile legate de vaccin nu este de bun augur în Europa unde, pe fondul multor fracturi deja existente, apar acum altele, foarte pasionale. Fiecare val de contaminări a adus de fapt şi noi dileme morale şi etice, a fost instrumentalizat politic şi a fragilizat şi mai mult edificiul european deja supus multor adversităţi externe.