Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In conflictul franco-britanic legat de pescuit, Franţa ameninţă că merge în instanţă

pescari.jpg

Pescar francez în largul insulelor anglo-normande, 9 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP/Nicolas Garriga

La conferinţa sa de presă de aseară, Emmanuel Macron recunoştea că «relaţiile cu Marea Britanie sunt dificile». Guvernul de la Londra i-a dat dreptate preşedintelui francez. Cu toate că, Comisia europeană dăduse termen-limită astăzi seară autorităţilor britanice ca să elibereze licenţele de pescuit pescarilor francezi care operează în jurul insulelor anglo-normande, Londra a spus că nu va respecta acest ultimatum. Ce se va întâmpla de acum încolo?

Diferendul franco-britanic legat de pescuit nu este gata să se rezolve cu toate că au trecut déjà 11 luni de la Brexit. Joi seara, în timp ce la Paris preşedintele Emmanuel Macron evoca «dificultatea de a dialoga şi conlucra cu un guvern britanic care nu se ţine de cuvânt şi nu face ce spune că va face», la Londra purtătorul d ecuvânt al premierului Boris Johnson declara că ţara sa nu recunoaşte data-limită de 10 decembrie fixată de Comisia europeană. «S-a fixat o dată dar nu e a noastră. Este în curs un proces tehnic bazat mai degrabă pe dovezi decât pe date-limită» a precizat oficialul britanic.

Annick Girardin, ministra franceză a mării, a prevenit că dacă toate licenţele  cerute de pescarii francezi nu sunt acordate până astăzi seară atunci Franţa va cere un arbitraj la nivel european «pentru nerespectarea semnăturii Regatului unit» şi va merge «la contencios». De asemenea, Parisul estimează că «Franţa şi Comisia europeană sunt pe aceaşi lungime de undă» în acest dosar.

Reamintim că în urma acordului de Brexit validat acum 11 luni de Bruxelles şi Londra, pescarii europeni pot continua să lucreze în apele britanice cu condiţia să poată demonstra că o făceau şi înainte. Problema este că azi, francezii şi britanicii se ceartă pe natura şi amploarea documentelor pe care trebuie să le furnizeze respectivii pescari.

Marea Britanie refuză de exemplu să aplice o metodologie clară pentru a acorda aceste licenţe de pescuit. Londra a introdus de asemenea noi condiţii care nu existau în acordul de comerţi şi cooperare. De exemplu, britanicii cer acum dovezi cu ajutorul geolocalizării ori acestea sunt greu dacă nu imposibil de furnizat de majoritatea vaselor mici. In total, britanicii au eliberat până acum 1.004 licenţe pescarilor francezi.

După luni de zile de certuri, blocaje şi ameninţări – mai ales de partea pescarilor francezi - guvernul francez spune că situaţia de azi se concentrează pe 104 licenţe care nu au fost acordate. 53 pentru pescuitul în zona de 6-12 mile şi 51 care depind de autorităţile de la Jersey, principala insulă anglo-normandă. «Nu este ceva anectodic, dimpotrivă este ceva capital» insistă ministra Girardin. «E vorba de pescari şi de familii de oameni. Unul care munceşte pe mare înseamnă alte 4 locuri de muncă pe uscat» a spus ea în faţa comisiei economice şi de afaceri europene din Senatul francez.

De acum încolo, oficialii de la Paris mizează pe Bruxelles. «Comisia europeană va duce contenciosul şi eventualele măsuri de retorsiune dacă ele vor fi puse în aplicare» spune Annick Girardin. De partea sa, ministrul britanic al mediului George Eustice va discuta din nou acest dosar cu comisarul european Virginijus Sinkevicius.

 
In conflictul franco-britanic legat de pescuit, Franţa ameninţă că merge în instanţă