Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reamenajarea catedralei Notre-Dame din Paris: comisia patrimoniului dă undă verde proiectului

notre-dame.jpg

Nava catedralei Notre-Dame din Paris, 16 iunie 2021.
Nava catedralei Notre-Dame din Paris, 16 iunie 2021.
Sursa imaginii: 
Thomas SAMSON POOL/AFP

Experţii comisiei naţionale a patrimoniului şi arhitecturii şi-au dat unda verde pentru proiectul de reamenajare a interiorului catedralei Notre-Dame. Un proiect prezentat de dioceza din Paris care nu este însă unanim apreciat.

In urma incendiului din 15 aprilie 2019 care a distrus în totalitate acoperişul catedralei Notre-Dame dar nu şi interiorul, dioceza Parisului a decis să propună o reamenajare a acestui interior. Intrebarea de fond fiind, este Notre-Dame o biserică sau un muzeu?

Comisia naţională a patrimoniului şi arhitecturii, formată din 26 de experţi, şi-a dat, joi 9 decembrie, unda verde pentru acest proiect, exprimându-şi doar 2 rezerve. Din informaţiile publicate de ziarul Le Figaro reiese că «tonul reuniunii la care s-a dezbătut proiectul nu a fost tot timpul unul calm».

Proiectul de reamenajare, descris recent de cotidianul britanic Daily Telegraph drept un «Disneyland corect politic», prevede, printre multe altele, noi scaune şi bănci în catedrală dotate cu mici luminiţe, mobilier de liturghie contemporan, fraze luminoase în franceză, chineză şi arabă proiectate pe pereţii catedralei, opere de artă contemporană prezentate în interior, reamenajarea celor 14 capele laterale ale catedralei, şamd.

Chestiunea scaunelor a fost cea mai dezbătută. Până la incendiul de acum doi ani şi jumătate, credincioşii sau turiştii se aşezau pe nişte scaune tradiţionale bisericeşti, cu şezutul din paie. După îndelungi discuţii s-a decis înlocuirea lor cu nişte scaune moderne dotate cu mici luminiţe care vor crea un soi de halo în timpul slujbelor. Băncile adiacente urmau să fie puse pe nişte rotiţe pentru a putea fi mutate când nu sunt slujbe şi duse în subsolul catedralei. Aici, comisia de specialitate a spus nu. «Dioceza este liberă să facă alegeri estetice dar catedrala cere mai multă solemnitate». Idea cu băncile mobile trebuie aşadar revizuită pentru a găsi o soluţie «mai puţin greoaie» a spus comisia.


Dioceza din Paris dorea sà înlocuiascà o parte din scaunele actuale (cu sezutul din paie) cu bànci mobile.
Dioceza din Paris dorea sà înlocuiascà o parte din scaunele actuale (cu sezutul din paie) cu bànci mobile.
Sursa imaginii: 
PATRICK KOVARIK / AFP

Comisie care nu a apreciat nici idea diocezei de a scoate din diversele capele laterale statuile de pe vremea lui Viollet-le-Duc pentru a le alinia lângă stâlpi pentru a crea o «alee a sfinţilor». «Ele au fost create în secolul 19 special pentru capele. Nu înţelegem de ce trebuie scoase de acolo» spune un membru al Comisiei naţionale a patrimoniului şi arhitecturii citat de ziarul Le Figaro.

Propunerea diocezei de a expune opere de artă în interior provocase agitaţie şi nelinişti. Unii vorbea despre statui de Louise Bourgeois şi Anselm Kieffer. In cele din urmă, spiritele s-au calmat întrucât în proiect nu apar decât nişte tapiserii contemporane. «Nu avem deci de a face nici cu street art, nici cu Disneyland» recunoaşte un membru al comisiei.

Rămâne de văzut dacă aceste două rezerve exprimate de comisie – băncile şi statuile – vor fi suficiente pentru a-i linişti pe opozanţii proiectului de reamenajare. Zilele trecute, sub titlul «Ceea ce nu a distrus incendiul, o va face dioceza», o sută de personalităţi franceze printre care jurnalistul şi animatorul de televiziune Stéphane Bern, filosoful Alain Finkielkraut sau istoricul Pierre Nora semnau o tribună în ziarul Le Figaro în care denunţau proiectul de reamenajare.

Fără îndoială că disputele în jurul restaurării catedralei Notre-Dame din Paris vor continua până la terminarea lucrărilor, prevăzuta în 2024. Edificiul religios, vechi de peste 800 de ani, era vizitat înainte de incendiu de 12 milioane de turişti, în mare parte străini.

 
Reamenajarea catedralei Notre-Dame din Paris: comisia patrimoniului dă undă verde proiectului