Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: „Franţa este astăzi mai frumoasă întrucît Noua Caledonie a decis să rămînă în cadrul Republicii”

rsz_gettyimages-726789769_0.jpg

Vedere aeriană, Nouméa, capitala Noii Caledonii
Vedere aeriană, Nouméa, capitala Noii Caledonii
Sursa imaginii: 
Gettyimages / Michael Runkel

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a salutat duminică 12 decembrie, în cadrul unei intervenţii televizate, rezultatul referendumului din Noua Caledonie prin care locuitorii arhipelagului îşi exprimă dorinţa de a rămîna în cadrul Republicii franceze. Seful statului francez promite un nou proiect de societate în acest teritoriu din Oceanul Pacific.

„Franţa este astăzi mai frumoasă întrucît Noua Caledonie a decis să rămînă în cadrul Republicii” a spus Emmanuel Macron în alocuţiunea sa televizată. El a mai declarat că ia notă cu „umilitate şi respect” de rezultatul referendumului şi a anunţat deschiderea unei perioade de tranziţie pentru ca arhipelagul să poată beneficia de noi răspunsuri la întrebările sale instituţionale şi politice.

Interesul Franţei pentru acest teritoriu aflat la 24 de ore de avion de Paris este de fapt enorm. Dincolo de plajele paradisiace, acest arhipelag este bogat în nichel şi se află într-o zonă unde Franţa are mari interese strategice. De altfel pe aceste insule se află baze militare franceze.

În mesajul său Emmanuel Macron a mai evocat relaţiile de fraternitate dintre locuitorii Noii Caledonii şi Franţa. Unele nuanţe ale acestei alocuţiuni s-ar putea să fie adresate Chinei care urmăreşte cu atenţie agitaţiile separatiste din Noua Caledonie. Mulţi observatori avizaţi spun că dacă Franţa s-ar retrage din Noua Caledonie, China s-ar instala imediat pe acest teritoriu. China este interesată în cel mai înalt grad de zăcămintele de nichel din aceste insule, substanţă utilizată pentru fabricarea oţelului inoxidabil şi a bateriilor. Deja, 90 la sută din această materie primă extrasă în Noua Caledonie este cumpărată de chinezi.  

Politica şi presiunile Chinei în zona Pacificului sunt dictate de interesele ei geopolitice şi de nevoia ei acută de minereuri şi de substanţe rare. Noua Caledonie se află în apropierea Australiei şi a Noii Zeelande, deci la porţile Asiei de Sud-Est. Dacă arhipelagul ar deveni independent, într-un timp record China ar investi în infrastructurile insulelor respective şi ar finanţa prosperitatea lor mai mult ca sigur, cel puţin pentru o perioadă de timp, cît ar dura secătuirea resurselor.

Noua Caledonie a fost proclamată colonie franceză în 1853. Nu s-ar putea spune că autorităţile franceze au fost însă la acea oră, şi nici mai tîrziu, foarte grijulii cu poporul kanak, autohtonii aflaţi de două mii de ani pe multe insule din Pacific. Resentimentele poporului kanak faţă de Franţa sunt numeroase, şi nimeni nu uită cum a fost colonizată insula de către puterea metropolitană, de exemplu cu deţinuţi deportaţi.

Noul proiect de societate propus acum de Franţa în acest teritoriu ar urma să atenueze unele nemulţumiri şi resentimente. Cei 270 000 de locuitori ai arhipelagului au preferat, în orice caz, să rămînă protejaţi mai degrabă de fosta metropolă, Franţa, care este o mare democraţie decît să plonjeze în necunoscut, eventual în braţele unei Chine autoritare.