Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pegasus: Responsabil ONU spionat de Arabia Saudită

omul_politic_tunisian_kamel_jendoubi_aici_pe_28_august_2018_la_geneva_moment_in_care_era_presedintele_grupului_de_experti_onu_pentru_razboiul_din_yemen.

Omul politic tunisian Kamel Jendoubi, aici pe 28 august 2018 la Geneva, moment în care era presedintele grupului de experti ONU pentru razboiul din Yemen.
Omul politic tunisian Kamel Jendoubi, aici pe 28 august 2018 la Geneva, moment în care era presedintele grupului de experti ONU pentru razboiul din Yemen.
Sursa imaginii: 
AP - Salvatore Di Nolfi

Fostul preşedinte al grupului de experţi ONU pentru Yemen reacţionează, la microfonul RFI, după ce s-a aflat că a fost spionat prin intermediul aplicaţiei Pegasus. Afacerea a fost dezvăluită prin intermediul unei anchete derulate de 17 media internaţionale, în urmă cu doar câteva zile. Reamintim, personalităţi din întreaga lume- şefi de stat şi de guvern, parlamentari, responsabilii unor importante instituţii internaţionale dar şi zeci de jurnalişti au fost spionaţi prin intermediul unei aplicaţii informatice denumită Pegasus, create de o societate israeliană. Ea funcţionează ca un virus care, odată ajuns într-un telefon mobil, are acces la integralitatea telefonului, poate accesa camera foto, realiza fotografii în timp real şi poate activa microfonul telefonului – toate acestea fără ca proprietarul aparatului să poată observa.

Grupul de experţi al Naţiunilor Unite a fost singurul mecanism internaţional de anchetă în ceea ce priveşte violarea drepturilor omului în războiul din Yemen. În ultimii ani a prezentat rapoarte în care dezvăluie posibile crime de război şi implicarea coaliţiei conduse de Arabia Saudită.

Tunisianul Kamel Jendoubi a fost numit în 2017 la şefia acestui grup de experţi iar în 2019 telefonul său a fost infectat cu aplicaţia spion Pegasus. Este vorba de un instrument ce acţionează precum um vírus informatic, el a fost creat de societatea israeliană NSO şi vândut la cel puţin 40 de state din întreaga lume.

Mai multe organizaţii au analizat telefonul mobil al expertului ONU - Citizen Lab de la Universitatea din Toronto precum şi de Amnesty International.

Un prim raport al grupului ONU a fost prezentat în 2018 şi a fost considerat injust, în special de coaliţia arabă şi de Arabia Saudită.

Concluzia raportului constata posibile «crime de război». Diverşi diplomaţi occidentali au trimis grupului ONU mesaje prin care li s-a transmis că «era mai bine să fi întârziat publicarea raportului », explică fostul responsabil. El îşi aduce aminte şi că presa arabă, media deţinută de Arabia Saudită şi de Emiratele Arabe Unite, l-au acuzat că «face jocul Hezbollah».

Fostul responsabil ONU nu se declară surprins că a fost spionat: "Este pus la îndoială sistemul ONU, care anchetează situaţii de război, cum este cazul pentru Yemen. Nu ştiu exact ce căutau, dar, din păcate, astfel de practici vizează, cred, anchetatorii – pe cei care se deplasează pe teren pentru a sta de vorbă cu victimele, pentru a aduna mărturii şi pentru a regrupa informaţiile. Cred că ei sunt vizaţi – mai întâi anchetatorii iar apoi victimele. Pentru că asupra lor ar putea fi exercitată o presiune apoi. Încearcă să ne intimideze dar sper că Naţiunile Unite ia măsurile necesare pentru a proteja echipele de anchetă dar şi pentru ca astfel de practici să înceteze".

Un consorţiu internaţional de media a dezvăluit anul acesta amploarea spionajului informatic la care au recurs mai multe state care au achiziţionat aplicaţia Pegasus.

Arabia Saudită apare în mai multe cazuri de spionaj prin intermediul Pegasus. Până acum, autorităţile de la Riad au negat că au apelat la ea.

Cât despre grupul de experţi ONU pentru Yemen, mandatul lui a fost întrerupt în luna octombrie.