Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul de Securitate al ONU face un prim pas pentru a ajuta Afganistan

un_baietel_afgan_incearca_sa_vanda_intr-o_piata_din_kabul_pepeni_galbeni_22_septembrie_2021.jpg

Un baietel afgan încearca sa vânda într-o piata din Kabul pepeni galbeni, 22 septembrie 2021.
Un baietel afgan încearca sa vânda într-o piata din Kabul pepeni galbeni, 22 septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP Bernat Armangue

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, miercuri, în unanimitate, o rezoluţie propusă de Statele Unite, privind facilitarea unui ajutor umanitar, timp de un an, pentru Afganistan. Condiţia este ca talibanii să nu profite de acest ajutor. Rezoluţia spune că “plata unor fonduri, furnizarea de bunuri şi de servicii necesare”  pentru a răspunde unor nevoi umane fundamentale, în Afganistan, sunt autorizate şi nu constituie o violare a sancţiunilor impuse unor entităţi ce au legături cu talibanii.

Potrivit ONU, Afganistanul se confruntă cu "unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume". Programul alimentar mondial al ONU se teme de un "val de foamete".

Adoptarea textului reprezintă un prim pas pe care Naţiunile Unite îl fac pentru a ajuta Afganistan, care, din august este condus de talibani – regimul nefiind recunoscut nici până acum de comunitatea internaţională.

Scopul ajutorului este să prevină ce este mai rău în această țară devastată de război: încălcări grave ale drepturilor omului, exodul populației, foamete. 

Destinaţia ajutoarelor umanitare va fi verificată la fiecare 2 luni.

După întoarcerea talibanilor la putere, Statele Unite au îngheţat 9,5 miliarde de dolari ai Băncii centrale afgane iar Banca Mondială a suspendat ajutoarele către Kabul.

Recent, Banca Mondială a anunţat că va acorda la finele lui decembrie un ajutor umanitar, pentru Afganistan, în valoare de 280 de milioane de dolari, bani care vor fi distribuiţi local cu ajutorul Unicef şi al Programului alimentar mondial.

Reamintim, 2021 a fost anul în care Statele Unite s-au retras complet din Afganistan, după 20 de ani de la invazia lor, în urma atacului Al-Qaeda din 11 septembrie 2001. La putere au rămas talibanii.

Autoritățile talibane din Afganistan au anunțat recent că reiau eliberarea pașapoartelor la Kabul, pentru ca afganii care se simt amenințați de regimul islamist să poată părăsi ţara. Talibanii s-au angajat în fața comunității internaționale să-i lase pe compatrioții lor să plece, dacă doresc și au vize valabile.

Mii de afgani încearcă, de asemenea, să fugă de o criză economică care amenință să se transforme într-o criză umanitară majoră, în condițiile în care ajutorul internațional a fost tăiat odată cu venirea la putere a talibanilor.

Zborurile internaționale, în principal către Dubai și Abu Dhabi, au fost reluate în septembrie pe aeroportul din Kabul, care a fost asediat la sfârșitul lunii august de mii de afgani care doreau să părăsească țara după revenirea la putere a mișcării islamiste.