
Special Paris
Doctolib: Criza sanitară a propulsat o societate franceză la o cifră de afaceri cu multe zerouri
logo-ul_platformei_doctolib_poate_fi_vazut_pe_haina_unui_barbat._este_vorba_de_site-ul_prin_intermediul_caruia_francezii_isi_programeaza_consultul_medical.jpg

Este un succes răsunător, dar, revelator în ceea ce priveşte întârzierea unei încadrări legislative a informatizării serviciilor de sănătate din Franţa.
De când a apărut Covid, platforma Doctolib este suprasolicitată. La fiecare anunţ guvernamental, populaţia se înghesuie pentru a reuşi să programeze o întâlnire cu un doctor, pentru a se testa ori vacina anti-Covid.
Pe 26 noiembrie, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran oferea detalii privind caracterul obligatoriu al celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid, pentru validarea paşaportului sanitar. Rezultatul: în primele ore după anunţ, site-ul a fost accesat de 1,2 milioane de persoane care s-au programat pentru a se vaccina anti-Covid.
În iulie, când acelaşi ministru aducea vestea introducerii paşaportului sanitar, 1,3 milioane de persoane au accesat platforma Doctolib, în primele ore după anunţ.
În total, la ora actuală, Doctolib numără 60 de milioane de utilizatori iar în 2020 cifra de afaceri era estimată undeva între 150 de milioane şi 200 de milioane de euro.
Societatea Doctolib a fost fondată în 2013 iar până acum şi-a triplat numărul de angajaţi.
În acest moment, compania numără 1.700 de salariaţi şi are nevoie de încă 250 de oameni, în total, în Franţa, în Germania – unde funcţionează din 2018 dar şi în Italia, unde, activează de anul acesta.
Un moment important a fost punerea pe piaţă a vaccinurilor anti-Covid. Un francez care doreşte să îşi planifice momentul pentru a se vaccina, poate afla totul de pe platforma Doctolib: care este cel mai apropiat centru de vaccinare, când poate să fie vaccinat, cu ce vaccin.
Societatea are un cvsi-monopol pe piaţa de programări medicale. Este o activitate sensibilă în materie de date personale dar securizarea lor îi lasă pe mulţi utilizatori în ceaţă, după cum s-au plâns mai multe asociaţii de medici şi de pacienţi care, au cerut intervenţia Consiliului de Stat în această chestiune. Atât doctorii cât şi pacienţii reproşau Doctolib faptul că toate informaţiile colectate sunt stocate de Amazon. Societatea americană se supune autorităţii ce grupează serviciile de informaţii americane –iar de aici există teama că toate aceste informaţii sensibile ar putea fi utilizate de Statele Unite.
Consiliul de Stat a dat însă dreptate societăţii franceze, precizând că există o înţelegere semnată cu Amazon, prin care există o procedură precisă în cazul în care vreo autoritate publică doreşte să acceseze o anumită informaţie.
O anchetă realizată de mai mulţi jurnalişti francezi de la France Inter a arătat că există unele probleme din momentul în care aceste infomaţii ajung la Amazon Web Services, ele nu sunt cifrate, aşa cum ar fi trebuit să fie, au constatat jurnaliştii.
Un specialist francez oferă, pentru publicaţia Le Monde, exemplul altor ţări europene : Spania şi Marea Britanie, spune el, nu au nevoie de Doctolib, deoarece au reuşit digitalizarea medicală. Au creat şi funcţionează dosarul medical digitalizat, adică, el poate fi accesat, în orice moment, de autorităţile competente. Londra a investit, în acest sens, 3 miliarde de lire sterline, în urmă cu 10 ani.
Franţa, a consacrat, în 2005, 150 de milioane de euro.
Problema vine şi din faptul că mulţi profesionişti din domeniul medical încă nu aderă la sistemul de digitalizare., propus de Securitatea socială. Nu este cazul cu Doctolib, care, le propune o asistenţă tehnică, în caz de nevoie.
Ca dovadă, încurajaţi de pandemie şi de posibilitatea de a organiza consultaţii vídeo, profesioniştii din sănătate s-au înscris numeroşi pe platformă. De fapt, profitul Doctolib de aici vine, din abonamentul pe care un doctor îl achită pentru a fi vizibil, cu ajutorul platformei, în sistemul medical.
Dacă înainte de pandemie pe platforma Doctolib se aflau 75.000 de profesionişti din domeniul medical, în 2 ani, numărul lor a ajuns la 300.000.