Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Telescopul James Webb: Revoluția timpului

oglinda_principala_a_telescopului_spatial_james_webb.jpg

Oglinda principala a telescopului James Webb.
Oglinda principala a telescopului James Webb.
Sursa imaginii: 
NASA

Cel mai mare şi cel mai puternic telescop spaţial ce a fost creat vreodată a fost lansat în spaţiu. Se numeşte James Webb, este precursorul telescopului Hubble lansat în anii ’90. Misiunea lui este să ne spună mai multe despre originea galaxiilor, a stelelor, a planetelor iar pentru asta va "merge" mult în timp pentru a observa.

Este o bijuterie ultra-complexă ce a costat aproape 10 miliarde de dolari şi este cel mai mare şi cel mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu. Atât de mare încât, pentru a încăpea într-o rachetă Ariane, el a fost pliat. 

Este unul dintre cele mai ambiţioase zboruri spaţiale realizate vreodată. 

Odată ieșit din capsula de lansare, Ariane, îi va lua 3 zile pentru a se deplia, pe parcursul călătoriei sale. Există nu mai puţin de 150 de declanşatori care vor trebui să funcţioneze perfect pentru a pune în funcţionare 7.000 de piese. Îi vor fi necesare 29 de zile pentru a ajunge pe orbită. 

James Webb se doreşte a fi precursorul telescopului Hubble, lansat în 1990 iar misiunea lui este de a explora, în cel mai mic detaliu şi cu o precizie nemaiîntâlnită, toate fazele cosmosului, până la formarea primelor galaxii ori a stelelor. 

Ca să le comparăm, James Webb este de 4 ori mai mare decât Hubble şi va putea vedea mult mai departe, în timp, decât a fost cazul pentru Hubble. 

Dacă vechiul telescop Hubble este plasat la o distanţă de aproximativ 600 de km deasupra noastră, James Webb va fi plasat la 1 milion şi jumătate de km deasupra Pământului, este de 4 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. 

Telescopul va orbita în jurul soarelui, rămânând, în mod constant, în umbra Pământului. Nu nu va avea lumina parazit care vine din centrul sistemului nostru solar, adică, va putea vedea şi mai profund, fără să intervină nicio lumină infraroşie.

El a fost construit în decursul a peste 20 de ani în Statele Unite, sub direcţia NASA şi încorporează instrumente ale Agenţiei Spaţiale Europene şi ale celei canadiene. 

 

 

În funcţie de observaţiile pe care le va face telescopul James Webb, există posibilitatea ca toate cărţile de astronomie să fie rescrise, spun specilişti francezi. 

Proiectul a primit în 2002, numele celui de-al doilea administrator NASA, James E. Webb, cel care a construbuit la succesul programului Apollo.