Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Un bărbat a fost încarcerat pentru că a furnizat materiale armatei siriene

siria_-_orasul_alep_a_fost_complet_distrus_in_razboi.

Siria: Orasul Alep a fost complet distrus în razboi.
Siria: Orasul Alep a fost complet distrus în razboi.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Este vorba de un franco-sirian, patronul unei companii de transport care, în ciuda embargoului internaţional, este bănuit că a furnizat armatei siriene componente care servesc la fabricarea de arme chimice. Este pentru prima dată când o persoană este inculpată în Franţa şi încarcerată pentru că ar ajuta armata preşedintelui Bachar al-Assad.

Bărbatul are 59 de ani, nu trăieşte în Franţa dar a fost reţinut aici. El venise în Franţa pentru a petrecere sărbătorile de Crăciun împreună cu familia.

Franco-sirianul a fost inculpat pentru «complicitate la crime împotriva umanităţii şi complicitate la crime de război».

Bărbatul ar fi furnizat un ajutor armatei siriene, între 2011 şi 2019, prin intermediul unei societăţi care are sedii în Franţa şi în Emiratele Arabe Unite. O sursă apropiată dosarului susţine că acesta ar fi furnizat «materiale ce ar fi putut servi la realizarea de arme chimice ».

Omul a intrat în vizorul anchetatorilor în momentul în care compania sa a fost plasată pe lista neagră a Trezoreriei americane. Societatea era bănuită că a tranzitat mărfuri către Damasc, violând astfel embargoul internaţional.

O anchetă preliminară a fost deschisă în iunie 2017 iar investigaţiile au fost încredinţate unui judecător de la Tribunalul judiciar din Paris, în ianuarie 2018.

În aprilie 2021, trei ONG-uri – Centrul Sirian pentru Media şi libertatea de expresie, Open Society Justice Initiative şi Syrian Archive – au obţinut deschiderea unei anchete în Paris în ceea ce priveşte atacurile chimice derulate în Siria, în 2013, atribuite regimului Bachar al-Assad.

Serviciile de informaţii americane vorbesc despre un atac produs în Ghouta orientală şi în care şi-au pierdut viaţa 1.400 de persoane

În octombrie 2020, aceleaşi ONG-uri au sesizat justiţia din Germania, pentru atacuri produse în 2013 şi 2017, între Damasc şi Alep.

O plângere similară a fost depusă în Suedia.

Regimul sirian a negat mereu utilizarea de arme chimice şi a afirmat că a remis toate stocurile pe care le deţinea, în 2013, după un acord încheiat cu Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice.  

Organizaţia a reproşat Siriei, în noiembrie 2021, că nu declară ce stocuri de arme chimice deţine în prezent şi că nu permite prezenţa unor anchetatori internaţionali.