Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pfizer, TikTok, Facebook: În fruntea clasamentului ori în afara lui - societăţile anului 2021

tiktok.jpg

Sursa imaginii: 
AP - Kiichiro Sato

În timp ce sute de societăţi au profitat din plin de încă un an cu Covid, altele, au cunoscut un an de coşmar. Mai câteva ore şi anul se încheie însă aşa încât putem trage o linie şi să calculăm cum au mers afacerile, pentru unii. Unele afaceri au înregistrat un succes nesperat în timp ce altele, implicate în scandaluri, încheie 2021, mult fragilizate.

Anul în care 8,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în întreaga lume – laboratorul Pfizer a tras lozul cel mare. Gigantul farmaceutic american a fost unul dintre cele mai rapide în a concepe un vaccin împotriva coronavirusului, la finele lui 2020, în parteneriat cu germanii de la BioNTech. Iar produsul lor a devenit primordial în strategia vaccinală a statelor occidentale. În 2021, mai bine de 2,3 miliarde de doze de Pfizer/BioNTech au fost vândute în lume. Cifra anuală de afaceri la nivel de grup se ridică la 36 de miliarde de dolari. Un vaccin autorizat în 120 de ţări ce a devenit medicamentul cel mai vândut într-un singur an, din istoria industriei farmaceutice. Datorită acestui vaccin, cifra anuală a Pfizer ar urma să depăşească 100 de miliarde de dolari în anul ce vine, potrivit estimărilor analiştilor.

Rămânem în domeniul medical şi vorbim despre Doctolib -  o platformă online, creată în Franţa, care, a înregistrat în 2021 un boom neaşteaptat de utilizatori – medici şi pacienţi deopotrivă. Platforma ajută celor care doresc să aibă o discuţie cu un doctor specialist ori cu unul generalist. Cu ajutorul platformei, se poate obţine o întâlnire cu un medic, la cabinetul medical ori, pentru un consult online, foarte practicat în Franţa, de când există epidemia de Covid. În plus, fără să îşi fi propus, a devenit unealta guvernamentală în campania pentru vaccinarea anti-Covid. Cum Executivul anunţa introducerea paşaportului sanitar – francezii blocau Doctolib încercând să se planifice pentru a-şi face o doză de vaccin. La ora actuală, Doctolib numără 60 de milioane de utilizatori iar cifra de afaceri este estimată undeva între 150 de milioane şi 200 de milioane de euro. Dacă înainte de pandemie pe platforma Doctolib se aflau 75.000 de profesionişti din domeniul medical, în 2 ani, numărul lor a ajuns la 300.000.

Trecem la aplicaţia chineză TikTok, foarte utilizată de adolescenţii din întreaga lume, într-atât încât a ajuns să pună în umbră giganţi precum Facebook, Instagram şi YouTube. La finele lui septembrie, aplicaţia care mizeză pe mici videouri, a anunţat că a depăşit 1 miliard de utilizatori activi. În decursul unui an, numărul de utilizatori a crescut cu 45%. În 2021, TikTok a fost cel mai consultat site de internet din lume, mai mult decât Google, după cum o arată clasamentul societăţii americane Cloudflare.

Spunem lux, spunem LVMH. În perioadă de pandemie este un sector care nu cunoaşte criza – iar el este luxul. Numărul 1 mondial sunt francezii de la LVMH iar rezultatele anunţate pe primele trei trimestre arată o creştere excepţională. Doar în primele 9 luni din 2021, vânzările grupului – din care fac parte Louis Vuitton şi Moët Hennessy, s-au ridicat la peste 44 de miliarde de euro, o creştere cu 46 % comparativ cu cifra înregistrată în aceeaşi perioadă din 2020 şi cu +11% faţă de 2019. A fost un 2021 reuşit pentru LVMH care, în ianuarie, a cumpărat bijutierul american Tiffany pentru 15,8 miliarde de dolari.

SpaceX, s-a dovedit partener major în explorarea spaţială. La finele lui 2020, SpaceX trimitea primii astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională iar în 2021 a lansat alte două misiuni, pentru NASA. Într-una, l-a plasat pe orbită pe astronautul francez Thomas Pesquet – votată a doua cea mai iubită personalitate franceză a anului 2021, după cântăreţul Jean-Jacques Goldman şi actriţa Sophie Marceau. Revenind la SpaceX, compania deţinută de Elon Musk – care a devenit anul acesta cel mai bogat om al planetei, numele de SpaceX s-a regăsit anul acesta pe prima pagină a ziarelor odată ce a trimis în spaţiu 4 turişti şi a deschis calea turismului spaţial, alături de Virgin Galactic şi de Blue Origin - compania deţinută de numărul 2 în topul averilor, de Jeff Bezos. 

Între timp, Facebook încheie anul cu probleme. Un scandal atât de mare încât a fost nevoită să îşi încheie anul cu un nou nume: Meta. În cadrul Cambridge Analytica, Facebook este acuzată că ajută la difuzarea de fake news şi că a împărţit datele personale ale utilizatorilor săi cu alte societăţi. Iar o fostă salariată a gigantului american, a prezentat în septembrie mii de documente interne ale grupului, care vorbesc despre practici controversate ale grupului. După un an de criză, în octombrie, Facebook devine Meta dar chiar şi aşa, într-un recent sondaj prezentat de Yahoo Finance, Facebook a obţinut premiul de «cea mai proastă societate a 2021».