Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța interzice ambalajul din plastic pentru legume și fructe

de_la_1_ianuarie_2022_franta_elimina_ambalajul_de_plastic_utilizat_pana_acum_pentru_ambalarea_fructelor_si_al_legumelor.jpg

De la 1 ianuarie 2022, Franta elimina ambalajul de plastic utilizat pâna acum pentru ambalarea fructelor si al legumelor.
De la 1 ianuarie 2022, Franta elimina ambalajul de plastic utilizat pâna acum pentru ambalarea fructelor si al legumelor.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

1 ianuarie 2022 – este data de la care în Franţa sunt luate noi măsuri de eliminare a plasticului. Fructele şi legumele vor fi vândute fără celebrul ambalaj de plastic – cutia ori sacul din plastic în care sunt aşezaţi, spre exemplu, cartofii. Vor fi şi excepţii. Pentru că sunt foarte mici, fructele roşii vor fi vândute şi în continuare într-un ambalaj de plastic. În acest caz, derogarea este posibilă până în 2026. Este o măsură luată din raţiuni ecologice, în acelaşi timp încercându-se şi diminuarea consumului de hârtie. Francezii îşi pot lua adio de la factura de telefon ori de la cea de gaz – toate sunt trasmise în format electronic şi nu imprimate pe hârtie.

Dovlecei, vinete, ardei, castraveţi, cartofi, morcovi, roşii, ceapă uscată, ridichi şi tot restul legumelor se vor regăsi direct în lădiţe, fără ambalaj din plastic, aşa cum erau ele vândute până acum. 

La capitolul fructe – mere, pere, portocale, lămâi, prune – toate vor fi servite din lădiţe, direct în ambalajul clientului.

Francezii au început deja să tot elimine ambalajele din plastic iar mai toate magazinele oferă, ca alternativă, plase din material textil ori din hârtie. Ori, esti incitat să aduci de acasă mici saci pentru a transporta legumele şi fructele ori alte produse alimentare şi chiar detergenţi. 


Franta- Ambalaje de hartie sunt pregatite pentru cei care doresc sa achizitioneze fructe si legume.
Franta- Ambalaje de hartie sunt pregatite pentru cei care doresc sa achizitioneze fructe si legume.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

 

37% din fructe şi legume erau vândute până acum într-un ambalaj din plastic. Prin noua interdicţie, este evítată utilizarea a 1 miliard de ambalaje din plastic, anual. 

 

Iar până în iunie 2023, strugurii, nectarinele, micuţa varză de Bruxelles ori roşiile cherry mai au dreptul la un ambalaj de plastic. 

Platele aromatice, frunzele de spanac ori de salată şi cireşele vor putea fi vândute, în continuare, într-un ambalaj de plastic până la finele lui 2024.

Fructele roşii, care se deteriorează foarte uşor, au primit cea mai mare derogare, până pe 30 iunie 2026 mai pot fi comercializate într-o cutie de plastic. 

 

Prima utilizare a plasticului, în lume, este ca ambalaj alimentar. În Franţa, nivelul este de aproape 50%.

 

Singurul element perturbator pentru punerea în aplicare a acestei legi este pandemia de Covid, spun profesioniştii din sector, care preferă ca produsele lor să beneficieze, pe timpul pandemiei, de un ambalaj corespunzător, pentru limitarea răspândirii unor viruşi. 

 

Franţa a redus foarte mult utilizarea inutilă a plasticului – ca întrebuinţare de unică folosinţă,  dar şi a hârtiei. În cazul hârtiei, pentru a nu se face risipă, administraţia locală comunică prin intermediul poştei electronice deciziile sale. O măsură care a fost ajutată şi de epidemia de Covid, oamenii sunt rugaţi să nu mai se prezinte la ghişee pentru a nu favoriza transmiterea coronavirusului. 

 

Ca exemplu, tot pentru a fi economisită hârtia, banalul bilet de transport parizian – un carton de talia unui deget de la mână, este retras din circulaţie în acest moment. Acest bilet se regăseşte în buzunarele parizienilor de 121 de ani. 

De ce se retrag biletele acum? Anual, s-a constatat că 5 milioane de bilete devin neutilizabile pentru că stau lângă telefonul mobil iar cel puţin 1 bilet din 10 se pierde ori se deteriorează din neatenţie. 

 

Înainte de pandemie, erau vândute 550 de milioane de bucăţi anual. Multe erau aruncate pe stradă iar descompunerea lor durează, chiar şi un an de zile, la fel cum este cazul unui muc de ţigară.

În Europa, Bruxelles a renunţat la biletele de transport public din 2016 iar la Londra se poate circula în baza unui card pe care se stochează electronic abonamentul ori tichetul de transport ori, se poate achita călătoria direct cu cardul bancar.