Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam, principalul acuzat, este bolnav de Covid. Procesul se amână cu cel puţin 48 de ore

salah.jpg

Salah Abdeslam nu a mai venit la procesul sàu din ziua de 25 noiembrie 2021.
Salah Abdeslam nu a mai venit la procesul sàu din ziua de 25 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
BENOIT PEYRUCQ/AFP

In mod normal, procesul atentatelor jihadiste de la Paris din 13 noiembrie 2015 urma să se reia marţi 4 ianuarie, după o întrerupere de 2 săptămâni datorată sărbătorilor de sfârşit de an. Pe 27 decembrie însă, Salah Abdeslam, principalul acuzat şi singurul supravieţuitor al atacurilor de acum 6 ani, a fost testat pozitiv la Covid. Procesul se reia deci marţi dar de o manieră formală urmând ca preşedintele Curţii speciale să verifice dacă, ţinând de cont de cele mai recente analize medicale, dezbaterile de fond se pot sau nu relua joi, 6 ianuarie.

«Aşteptăm ca Salah Abdeslam să devină negativ». Iată în esenţă mesajul pa care l-a transmis Jean-Louis Périès, în week-end, părţilor civile de la proces.

Preşedintele Curţii speciale de la Paris care îi judecă de 4 luni pe o parte din presupuşii organizatori ai atentatelor din 13 noiembrie 2015 dar şi pe singurul supravieţuitor al acelor atacuri soldate cu 130 de morţi şi circa 400 de răniţi, va decide marţi la prânz dacă expertiza medicală a lui Salah Abdeslam permite sau nu reluarea audienţelor, cel mai devreme joi 6 ianuarie dar cel mai probabil săptămâna viitoare. Intr-adevăr, reluarea dezbaterilor de fond depinde de starea lui principalului acuzat – pozitiv sau negativ – dar şi de noile reguli în vigoare în Franţa în privinţa izolării celor contaminaţi cu coronavirusul.

Reamintim că Salah Abdeslam, în vârstă de 32 de ani, este încarcerat pe perioada procesului său, adică până la sfârşitul lunii mai, la închisoarea Fleury-Mérogis din periferia sudică a Parisului. El este complet izolat de restul deţinuţilor dar are dreptul la vizite regulate, fie din partea membrilor familiei sale fie ale avocaţilor săi. In plus, cel mai supravegheat prizonier din Franţa este zilnic în contact cu mai mulţi paznici ai închisorii. O închisoare în care s-au detectat recent mai multe focare de contaminare cu Sars-Cov-2. Potrivit cifrelor date de ministerul Justiţiei, s-au înregistrat 370 de cazuri de Covid în rândul celor 70.000 de deţinuţi încarecarţi în diverse închisori franceze.

Precizàm că Salah Abdeslam nu a mai fost la vreo audienţă a procesului său din data de 25 noiembrie. El a dorit astfel să protesteze contra unor mărturii depuse anonim de o serie de poliţişti belgieni.

Potrivit calendarului iniţial, Abdeslam urma să fie interogat la proces în zilele de 13 şi 14 ianuarie. Contaminarea sa cu coronavirusul va da peste cap buna desfăşurare a procesului. Un proces care a început în septembrie şi care judecă 14 acuzaţi prezenţi şi alţi 6 în lipsă pentru presupusa lor implicare, la diverse nivele, în pregătirea celor mai ucigătoare atentate comise vreodată în Franţa.

Pandemia de coronavirus a perturbat şi alte procese din Franţa, precum cel al atentatelor de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Casher din ianuarie 2015. Audienţele, derulate în toamna anului 2020, au fost astfel suspendate timp de o lună după ce trei acuzaţi fuseseră contaminaţi cu Sars-Cov-2.

 
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam, principalul acuzat, este bolnav de Covid. Procesul se amână cu cel puţin 48 de ore