Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2022 – Anul Molière

moliere.jpeg

Sursa imaginii: 
GettyImages/ THEPALMER

Anul 2022 înseamnă, din punct de vedere cultural, celebrarea cîtorva nume şi opere importante, în Franţa dar şi în restul lumii. Pe data de 15 ianuarie se împlinesc 400 de ani de la naşterea lui Molière, autorul unor piese jucate pretutindeni în lume precum „Tartuffe”, „Burghezul gentilom” sau „Avarul”. Pentru francezi, 2022 este în orice caz Anul Molière iar dramaturgul va fi sărbătorit pe toată durata anului.

Molière este un nume cu rezonanţă universală, dramaturgul francez cel mai cunoscut în străinătate. El s-a născut la Paris pe data 15 ianuarie 1622 iar numele său în actul de naştere este Jean-Baptiste Poquelin. Celebrările legate de cele patru secole care au trecut de la naşterea sa încep chiar pe 15 ianuarie la Versailles, loc emblematic unde Molière a jucat şi şi-a prezentat piesele în faţa Regelui Soare. Triumful său teatral nu este legat doar de Curtea de la Versailles, Molière a străbătut, în cursul vieţii sale, cu trupa sa de actori, întreaga Franţă devenind un autor popular…

Nu este exclus ca o parte din spectacolele programate pentru celebrarea sa, de exemplu la Opera regală de la Versailles, să fie perturbate de pandemie. Tot la Versailles, însă, va putea fi vizitată o expoziţie dedicată lui Molière unde sunt reunite 200 de exponate retrasînd viaţa artistului. Pentru că Molière a fost nu doar dramaturg şi actor, ci şi director de trupă precum şi organizator de spectacole regale… El a trăit la Curtea de la Versailles şi a devenit o celebritare în străinătate încă din timpul vieţii sale fiind tradus în engleză, în spaniolă, în italiană şi în germană. Cu astfel de traduceri, în urmă cu 350 de ani, aveai în mod evident o statură de autor universal.

„Femeile savante”, „Bolnavul închipuit”, „Vicleniile lui Scapin”, „Mizantropul”… Iată alte titluri de piese jucate cu succes. La ora la care Molière îşi prezenta spectacolele la Curtea de la Versailles unele dintre piesele sale erau considerate subversive, cel puţin din punctul de vedere al Bisericii.

Interesant mi se pare şi faptul că lumea comunistă nu l-a interzis, în România în orice caz Molière a fost montat sistematic, făcea parte din acel „patrimoniul cultural universal” acceptat de cenzură. Iar regizorii au ştiut întotdeauna să pună accentul pe dimensiunea critică a dramaturgiei lui Molière.

În lumea teatrului el este o adevărată legendă şi pentru faptul că a murit practic pe scenă, în timp ce juca în „Bolnavul închipuit”, pe data de 17 februarie 1673, la vîrsta de 51 de ani. Preoţii nu-l iubeau, şi doi dintre ei, chemaţi la căpătîiul său, au refuzat să-i dea împărtăşania…

Actorul, dramaturgul şi regizorul Philippe Caubère, invitat la RFI, a spus ceva foarte intersant despre Molière, iată fraza sa: „Molière c’est le sens de la drôlerie, c’est plus profond que l’humour”. Ceea ce aş traduce prin „Molière are sensul bufoneriei, ceea ce este mai profund decît umorul”. Sensul cuvîntului drôlerie este însă mai bogat, înseamnă şi ceva comic, şi ceva bizar, şi ceva surprinzător…

Philippe Caubère ştie în orice caz ce spune pentru că în 1978 l-a interpretat pe Molière într-un superb film realizat de Ariane Mnouchkine, un film intitulat chiar aşa, „Molière”,  un film de peste 4 ore, considerat şi astăzi drept cel mai intens omagiu cinematografic care i-a fost adus marelui dramaturg francez.

 

 

 
 
Tags: