Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: colocviu universitar anti-woke

sorbona.jpg

Universitatea Sorbona, Paris
Universitatea Sorbona, Paris
Sursa imaginii: 
Flickr/Patrick Janicek/CC BY 2.0

La Paris, la Universitatea Sorbona, este programat pe 7 şi pe 8 ianuarie un colocviu intitulat „După deconstrucţie: reconstruirea ştiinţei şi a culturii.” În jur de 50 de eminenţi universitari şi cercetători se vor exprima în cadrul acestui colocviu pe care urmează să-l inaugureze ministrul Educaţiei naţionale, Jean-Michel Blanquer.

Organizarea acestui colocviu este în mod evident o încercare a unora dintre universitarii şi cercetătorii francezi de a lansa un fel de contra-ofensivă împotriva unor curente deconstructiviste tot mai prezente în spaţiul universitar. Cotidianul Le Figaro enumeră cîteva dintre ele: militantismul de tip woke venit din Statele Unite, ideologia post-colonială, teoria genului. Ele se înscriu toate într-o vastă mişcare deconstructivistă, ori, spun organizatorii colocviului de la Sorbona, acum a venit momentul şi să reconstruim.

Universitara Emmanuelle Hénin, specialistă în secolul luminilor, declară următoarele în Le Figaro: „Unul dintre obiectivele colocviului este acela de a reuni universitari repezentînd mai multe discipline din mai multe ţări şi care au în comun această convingere, că deconstrucţia (wokismul fiind doar o tendinţă în acest sens) a devenit un impas intelectual.”

Emmanuelle Hénin, precum şi alţi universitari, denunţă de mai multă vreme în Franţa aspectul extrem de simplificator al wokismului, ceea ce explică de altfel succesul său rapid. Şi comunismul a cîştigat, cu peste o sută de ani în urmă, teren datorită unor idei simple: exploataţii trebuiau să lupte împotriva exploatatorilor, proletarii trebuiau să ia puterea prin insurecţie, burghezia trebuia scoasă de pe scena istoriei… Astăzi curentul woke vine cu alte slogane de acest gen, reducţioniste: omul alb este privilegiat din naştere şi persecută toate celelalte rase, bărbaţii persecută femeile, emisfera nordică o domină pe cea sudică, Occidentul este vinovat de toate dezastrele din lume.

Este vital ca spaţiul universitar şi al cercetării să scape de tirania militantismului, spun organizatorii colocviului iniţiat de Catedra de filosofie a Universităţii Sorbona. Este important ca profesorii şi cercetătorii să nu lucreze sub presiunea a ceea ce astăzi numim cancel culture, cultura anulării, sau a aneantizării pentru a parafraza titlul noului roman al lui Michel Houllebecq, Anénatir.

Pentru a nu fi acuzaţi de parti-pris politic, organizatorii colocviului arată că sunt invitaţi să se exprime în cadrul său mulţi universitari şi cercetători de stînga – dat fiind că mai există o stîngă republicană şi universalistă, spre deosebire de cea care s-a conformat noilor dogme ale wokismului şi ale acestei forme de cenzură numită cancel culture.   

Filozoful şi universitarul francez Pierre-Henri Tavoillot, refuzînd deconstrucţia propuăs de noile forme de militantism de tip woke, scrie următoarele, tot în Le Figaro: „Civilizaţia europeană a fost singura, în istoria umanităţii, care a abolit sclavia, a promovat emanciparea femeilor, a creat dispozitive inedite de justiţie socială, s-a interesat de alte culturi, a conştientizat repede problemele legate de prezervarea mediului înconjurător. Fără îndoială, în privinţa acestor obiective mai rămîn multe de făcut, dar în nici un caz nu vom putea progresa pe acest drum distrugînd principiile care ne-au permis să obţinem primele succese.”