Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă de şoc în Franţa după ce preşedintele Emmanuel Macron a promis că «le va face zile fripte celor nevaccinaţi»

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la Bruxelles, 15 decembrie 2021.
Presedintele francez Emmanuel Macron la Bruxelles, 15 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Johanna Geron

Intr-un interviu acordat ziarului Le Parisien, Emmanuel Macron promite, printre altele, că «le va face zile fripte, până la capăt, celor nevaccinaţi» anti-Covid. O afirmaţie a preşedintelui francez care a provocat un adevărat şoc în clasa politică. Reacţiile au fost, în marea lor majoritate, extrem de critice. In Adunarea naţională (Camera deputaţilor) examinarea proiectului de lege care prevede transformarea certificatului verde într-un «paşaport vaccinal» a fost suspendată.

«Emmerder» este verbul ales de Emmanuel Macron pentru a descrie ceea ce preconizează să le facă francezilor nevaccinaţi, circa 5 milioane la număr, adică vreo 8-9% din populaţia ţării.

Am ezitat în a traduce acest verb. A le face «zile negre» sau «zile fripte», «a-i călca pe nervi» sau «pe bătătură», «a-i scoate din sărite», şamd. In cele din urmă am ales «a le face zile fripte» cu toate că în franceză, expresia originală este mult mai trivială.

«Derapaj sau strategie politică?» se întreabă Le Parisien, ziarul în care preşedintele Franţei a folosit aceste cuvinte. Cert este că expresia, pe larg condamnată de practic întreaga clasă politică cu excepţia taberei sale, a provocat o adevărată undă de şoc şi chiar haos în hemiciclul de la Paris unde deputaţii tocmai dezbat proiectul de lege care urmăreşte să transforme certificatul verde într-un «paşaport vaccinal». Când au aflat ce a spus şeful statului, aleşii au suspendat discuţiile până miercuri. «Nu pot fi de acord cu un text care urmăreşte să le facă zile fripte francezilor» a declarat Christian Jacob, liderul deputaţilor Republicani, până acum favorabili proiectului de lege.

Le Parisien este de părere că «aceste cuvinte vor marca viitoarea campanie prezidenţială, vor rămâne gravate în mandatul lui Emmanuel Macron».

«Macron nu face decât să le dea şi mai multă apă la moară celor mai extremişti antivaccinişti»

Libération se opreşte asupra unei alte fraze din interviul lui Emmanuel Macron şi anume când acesta îi califică pe cei nevaccinaţi drept «iresponsabili. Un iresponsabil nu mai este un cetăţean» conchide şeful statului. «Cum de un preşedinte, garant al instituţiilor şi ordinii judiciaire, poate spune aşa ceva? Cum de un om, pasionat de filozofie politică, poate face această legătură doar dintr-un calcul politic?» se întreabă Libération. «A le retrage titlul de «cetăţean» tuturor celor care au comportamente iresponsabile înseamnă a nu le mai recunoaşte drepturile civile şi politice. Acestora li se poate deci retrage, de exemplu, dreptul la vot. Nu înseamnă doar a-i împiedica pe nevaccinaţi să meargă la restaurant, film, cafenea sau teatru dar înseamnă şi a-i împiedica să participe la viaţa noastră democratică. Insinuând acest lucru, Macron nu face decât să dea şi mai multă apă la moară celor mai extremişti antivaccinişti. Oare de ce Emmanuel Macron se joacă cu o materie atât de inflamabilă? Probabil dintr-un pariu politic, acela de realimenta taberele lui Le Pen, Zemmour şi Mélenchon, lucru care îi poate bloca accesul la turul doi lui Valérie Pécresse. Poate că ăsta este obiectivul» scrie Libération înainte de a conchide: «A manipula astfel de produse corozive când un preşedinte trebuie să-i reunească pe toţi francezii, lasă întodeauna urme urâte».

In fine, Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa, constată că «cu trei luni înaintea prezidenţialelor, şeful statului optează în favoarea clivajului. Cu riscul de a-i dezbina pe francezi, Emmanuel Macron îşi asumă făţiş ofensiva contra celor nevaccinaţi».

Bruno Retailleau (LR): «Nicio urgenţă sanitară nu justifică astfel de cuvinte»

Declaraţiile lui Emmanuel Macron au provocat un adevărat tsunami politic, o ploaie de reacţii indignate. Jean-Luc Mélenchon, candidatul stângist al mişcării Franţa nesupusă a denunţat afirmaţia «consternantă» a preşedintelui. Marine Le Pen, lidera extremei drepte din partidul Reuniunea naţională, estimează că «Emmanuel Macron este nedemn de funcţia sa. Vulgaritatea şi violenţa sa arată că niciodată nu s-a considerat ca fiind preşedintele tuturor francezilor. Când eşti garantul unităţii naţionale, nu-i poţi diviza pe francezi şi să-ţi asumi că vrei să-i transformi pe nevaccinaţi în cetăţeni de zona a doua» mai spune Le Pen. Eric Zemmour, celălalt reprezentant al extremei drepte, a denunţat «o declaraţie cinică şi de o cruzime asumată» şi a promis că atunci «când eu voi fi preşedinte, nu le voi mai face zile fripte francezilor».

Reacţii indignate au avut şi responsabili politici mai moderaţi precum conservatorul (LR) Bruno Retailleau. In opinia lui, «nicio urgenţă sanitară nu justifică astfel de cuvinte. Putem încuraja vaccinarea fără a insulta pe nimeni şi fără a-i radicaliza pe oameni» a mai spus liderul senatorilor Republicani. Valérie Pécresse, candidata partidului la viitoarele prezidenţiale, s-a declarat «indignată» se spusele lui Macron. «Nu este misiunea preşedintelui de a-i tria pe francezii buni de cei răi» a estimat ea.

În tabăra preşedintelui sau a celor apropiaţi lui Emmanuel Macron, reacţiile au fost mai înţelegătoare. «Preşedintele se exprimă uneori de o manieră familiară» a estimat Edouard Philippe, cel care i-a fost premier lui Macron 3 ani de zile. De partea sa, Christophe Castaner, şeful aleşilor LREM, e de părere că «francezii au nevoie ca lucrurile să fie spuse pe faţă».

 
Undă de şoc în Franţa după ce preşedintele Emmanuel Macron a promis că «le va face zile fripte celor nevaccinaţi»