
Special Paris
Dépakine: firma Sanofi, acuzată de lipsă de vigilenţă şi de informare cu privire la riscurile medicamentului antiepileptic
depakine.jpg

Procedura judiciară de grup, prima de acest gen în domeniul sanitar din Franţa, a fost lansată acum 4 ani, mai exact în 2017, de Asociaţia părinţilor copiilor care suferă de diferite boli handicapante provocate de Dépakine. Medicamentul, comercializat de Sanofi din 1967 pentru tratarea epilepsiei, prezintă un risc de malformaţii congenitale la făt dacă este luat de femeile însărcinate. Molecula, valproat de sodiu, aflată la baza medicamentului, a provocat astfel malformaţii şi dereglări în dezvoltarea neurologică la mii de copii – între 2 şi 30 de mii, estimează experţii agenţiei franceze a medicamentului.
Laboratorul Sanofi este acuzat că a întârziat prea mult în a furniza informaţii pacientelor cu privire la riscurile produse de medicament în timpul sarcinilor. O lipsă de informaţii cu consecinţe teribile asupra fătului: malformaţii la coloana vertebrală, la inimă şi membrele copilului, şamd dar şi autism sever. In unele cazuri, tratamentul cu Dépakine a provocat şi moartea copiilor.
Pentru firma Sanofi, vârf de lance în sectorul cercetării medicale, acest revers judiciar este extrem de dur întrucât el creează un precedent ce s-ar putea solda cu alte acţiuni judiciare. Reamintim că în ancheta penală a acestei afaceri, Sanofi a fost déjà inculpat acum doi ani pentru «omucidere invoiluntară». In urma deciziei de acum, Sanofi a anunţat că face apel.
Dépakine, destinat pacienţilor epileptici, sau Dépakote şi Dépamide pentru pacienţii bipolari, este comercializat şi în România sub numele de «Depakine Chrono».