Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale Franţa: o comisie specială va defini condiţiile în care se va derula campania electorală, ţinând cont de epidemia de Covid

castex.jpg

Premierul francez Jean Castex, 14 octombrie 2021.
Premierul francez Jean Castex, 14 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - SARAH MEYSSONNIER

Jean Castex, premierul Franţei, îi va reuni, marţi dimineaţă, în videoconferinţă, pe liderii tuturor partidelor politice şi pe candidaţii declaraţi pentru a defini modalităţile de organizare a campaniei electorale pentru prezidenţialele din 10 şi 24 aprilie. Vor lua parte la discuţii şi miniştrii de Interne şi al Sănătăţii.

Comisia specială însărcinată să examineze modalităţile de organizare a viitorului scrutin prezindenţial din Franţa – 10 şi 24 aprilie – se reuneşte sub egida primului ministru. Semn că în context de epidemie de Covid-19, situaţia e gravă iar chestiunea sensibilă.

„Obiectivul este de a pune pe picioare o instanţă de dialog care să asigure în următoarele săptămâni că această campanie electorală ca şi operaţiunile de vot să se organizeze în cele mai bune condiţii, ţinând cont de contextul epidemiologic” explică Palatul Matignon, reşedinţa primului ministrul francez.

Concret, comisia specială va aborda chestiuni tehnice precum maniera de a folosi propaganda electorală, organizarea secţiilor de votare, şamd. Idea este de a asocia toate partidele politice şi pe toţi cei care s-au declarat candidaţi la alegerile prezidenţiale la deciziile care se vor lua, dacă se poate „prin consens”.

In virtutea dreptului constituţional, mitingurile politice nu pot fi interzise. Dar organizarea lor poate fi supusă unor măsuri stricte pentru a garanta securitatea sanitară a participanţilor. De exemplu, se poate instaura un număr maxim de participanţi sau se poate cere un certificat verde la intrare.

Exact aşa s-a procedat, în amonte, şi la precedentele alegeri regionale şi locale din Franţa, organizate anul trecut şi în 2020, adică în plină pandemie de coronavirus. Demersul de concertare cu partidele se face sub autoritatea Consiliului constituţional, singura autoritate însărcinată să coordoneze scrutinul prezidenţial.

După cum notează ziarul Le Monde, „în contextul în care Emmanuel Macron ar urma să se reprezinte pentru un nou mandat prezidenţial, autorităţile franceze vor să dea dovadă de transparenţă totală pentru a înlătura orice suspiciune”.

 
Alegeri prezidenţiale Franţa: o comisie specială va defini condiţiile în care se va derula campania electorală, ţinând cont de epidemia de Covid